EU financira kupnju novih protupožarnih zrakoplova, među njima i Hrvatska

Hina
Potpisivanje Ugovora za nabavku vatrogasnih zrakoplova, Zagreb, Foto: Hina/Damir Senčar

Europska komisija sa 600 milijuna eura financira kupnju 12 novih protupožarnih zrakoplova koji će biti smješteni u šest država članica – Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, objavljeno je u Bruxellesu. Cijena svakog zrakoplova je oko 52 milijuna eura bez PDV-a.

Novi zrakoplovi koristit će se za gašenje požara diljem Europske unije, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada su životi, domovi i sredstva za život sve više ugroženi šumskim požarima velikih razmjera. Isporuka novih zrakoplova započet će 2027. godine“, navodi Komisija.

Prvi ugovor o nabavi potpisan je jučer, u Grčkoj, dok je danas to učinila i Hrvatska. Ugovor o nabavi dva nova vatrogasna zrakoplova, kanadera, ukupno vrijedna 105 milijuna eura, potpisali su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, i potpredsjednica kanadske tvrtke Canadian Commercial Corporation, Diane Montambault. Svečanosti su nazočili i premijer, Andrej Plenković kao i povjerenik za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć EU, Janez Lenarčič.

 „Čestitam Hrvatskoj i Grčkoj, koje su prve potpisale ugovore o nabavi zrakoplova, koji će činiti novu generaciju europskih protupožarnih zračnih kapaciteta“, kaže se u izjavi povjerenika Lenarčiča.

Lenarčič ističe da je ovo je važan korak u nabavi zrakoplova koji će pomoći u zaštiti građana ne samo u Hrvatskoj i Grčkoj nego i diljem Europe.

Ministar unutarnjih poslova RH, Davor Božinović, istakao je da će se ovom nabavom ojačati kapaciteti Hrvatske u borbi protiv požara. Uskoro se očekuje i isporuka dva najnovija helikoptera za potrebe civilne zaštite i gorske službe spašavanja.

“Već negdje u petom mjesecu ove godine dva najnovija dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412 i dva nova broda. Sve to financirano sredstvima Europske unije, tako da tu se najbolje vidi ta solidarnost na razini Europe, ne samo u gospodarskom razvoju, već i u pitanjima sigurnosti koja postaju najvažnija ili među najvažnijim pitanjima za budućnost našeg kontinenta”, rekao je ministar Božinović. 

Koristit će se, istakao je Božinović, za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su također europskim sredstvima. 

Prije pet godina Europska komisija je nadogradila mehanizam civilne zaštite EU i uspostavila sustav rescEU, koji uključuje flotu protupožarnih zrakoplova i helikoptera.

EU namjerava uspostaviti stalnu vatrogasnu flotu, a u međuvremenu dok ta stalna flota ne postane operativna, koriste se zrakoplovi država članica, a operativni troškovi kada sudjeluju u gašenju požaru idu na teret europskog proračuna.

EU osigurava koordinirani pristup u sprječavanju, pripremi i odgovoru na šumske požare kada nacionalni kapaciteti nisu dovoljni za gašenje požara.

Države članice mogu zatražiti pomoć Mehanizma za civilnu zaštitu EU kada razmjeri šumskog požara premašuju njezine mogućnosti za gašenje.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari