Debeljakova tvrtka pred stečajem, sud u Splitu i njemu prijeti ovrhom

Tomislav Debeljak FOTO: Brodosplit

Trgovački sud u Splitu pozvao je vjerovnike Izvora energije vjetroparkova, tvrtke vlasnika DIV-a i Brodosplita Tomislava Debeljaka, da do kraja srpnja uplate 1950 eura predujma za otvaranje stečaja zbog utvrđenih dugovanja većih od 50.000 eura, javlja Hina.

Prema sudskim dokumentima objavljenima na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Splitu, Debeljak treba platiti i 130 eura predujma za namirenje troškova stečajnog postupka. Fina će ovršiti Debeljaka ako u roku od osam dana od objave rješenja, a to je bilo 2. srpnja, ne uplati spomenute troškove.

Kad je riječ o samoj tvrtki, sud napominje da su joj računi već blokirani: “Financijska agencija je dostavila sudu potvrdu o neizvršenim osnovama za plaćanje iz koje proizlazi kako dužnik na dan izdavanja potvrde 28. lipnja 2024. u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 191 ana, te potvrdu o blokadi računa i novčanih sredstava iz koje proizlazi kako nepodmirene obveze dužnika na dan izdavanja potvrde 28. lipnja 2024. iznose 50.719,08 eura.”

Prema podacima bonitetne tvrtke CompanyWall, račun Izvor energije vjetroparkova u Erste banci u blokadi je završio još 2022. godine na 11 dana i ta brojka se kontinuirano povećava. U posljednje dvije godine, tek dva mjeseca krajem prošle godine su podmirili sva dugovanja po kojima su bili blokirani.

Stečajni upravitelj bi mogao imati problema s isplatom dužnika zato što, prema sudskom rješenju, Debeljakova tvrtka nema nekretnina niti pokretnina koje bi se moglo unovčiti i tako namiriti dugovanja. “Nadalje, iz posljednjih javno objavljenih financijskih izvještaja dužnika za 2023. godinu razvidno je da dužnik nema bilo kakve materijalne imovine, već da njegovu imovinu čine potraživanja odnosno financijska imovina. Pritom je za istaknuti kako nenaplaćena potraživanja odnosno novčane tražbine ne predstavljaju likvidnu imovinu dostatnu za podmirenje troškova stečajnog postupka jer se samim potraživanjima ne mogu podmiriti neizbježni troškovi koji nastaju u stečajnom postupku, a niti je bez raspoloživih novčanih sredstava moguće pokrenuti ili voditi postupke radi prisilne naplate istih”, stoji u sudskom rješenju.

31 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari