Danski Carlsberg u 2023. poslovao sa znatno većim neto gubitkom

Pixabay.com
Carlsberg, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Danski pivar Carlsberg izvijestio je da je u 2023. godini poslovao sa znatno većim neto gubitkom zbog izdvajanja poslovanja u Rusiji i otpisa imovine.

Prihod im je lani porastao za 4,7 posto, na 73,6 milijardi danskih kruna odnosno 9,86 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodana imovina, uvećan je za 9,2 posto. Obujam prodaje piva zadržao se na razini 2022. godine, prenosi Hina.

Kada se izuzmu promjene valutnih tečajeva i prodaja imovine, operativna dobit smanjila se za 3,5 posto, na 11,1 milijardu kruna, što iznosi 1,4 milijarde eura.

Carlsberg je prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 40,8 milijardi kruna zbog izdvajanja 41 milijardu kruna odnosno 5,4 milijarde eura ruske imovine i sedam milijardi kruna otpisa. U 2022. neto gubitak iznosio je 1,1 milijardu kruna.

Kada se izuzmu te stavke, bilježili su neto dobit od 7,4 milijarde kruna, manju za pet posto nego u 2022., zbog viših troškova financiranja i nepovoljnih valutnih tečajeva.

Novi izvršni direktor Jacob Aarup-Andersen najavio je moguću ubrzanu provedbu dugoročnih planova koji obuhvaćaju veću potrošnju na marketing skupljih brendova, proširivanje poslovanja na kategorije pića poput jabukovače i Seltzera te dvostruko brže širenje u Aziji, posebice u Kini.

U 2024. Carlsberg planira veću potrošnju na prodaju i marketing, ponajprije u Kini i Vijetnamu.

Procjenjuju da će im operativna dobit u ovoj godini porasti od jedan do pet posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja imovine.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari