Cijene nafte u porastu potaknute rastućom potražnjom

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte su u porastu na svjetskim tržištima u petak, potaknute rastućom potražnjom u najvećim svjetskim potrošačima, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

Fjučersi sirove nafte Brent porasli su za 58 centi, te iznose 83,54 američka dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasli su 69 centi, na 79,62 dolara.

Podaci Uprave za energetske informacije pokazuju da su zalihe benzina u SAD-u prošlog tjedna pale za 4,5 milijuna barela, a zalihe destilata za 4,1 milijun barela. Oba su pala više od očekivanog, što je znak snažne potražnje, ocjenjuju analitičari za Reuters.

U Kini je uvoz sirove nafte porastao 5,1 posto u prva dva mjeseca 2024. u odnosu na godinu ranije, a potrošnja goriva u Indiji porasla je 5,7 posto u veljači na godišnjoj razini, usred snažne tvorničke aktivnosti u trećem najvećem svjetskom uvozniku i potrošaču nafte.

Nakon što se uzme u obzir ovogodišnji dodatni dan u veljači, uvoz sirove nafte u Kinu porastao je za 3,3 posto na godišnjoj razini, navodi Capital Economics u bilješci, ali naglašava da će taj rast biti znatno niži nego 2023., kada je završetak nultih COVID-restrikcija doveo do porasta aktivnosti u prijevozu i putovanjima.

Pružajući daljnju potporu cijenama nafte, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je  da američka središnja banka “nije daleko” od stjecanja dovoljno povjerenja da inflacija dovoljno pada da počne snižavati kamatne stope.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari