Cijene nafte jučer bile blizu 88 dolara

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 88 dolara zbog sumornih podataka iz europskog gospodarstva koji su bili protuteža strahovanjima od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i prijetnje opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela u srijedu nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u utorak i iznosila je 88,05 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u minusu 1,76 dolara, prenosi Hina.

Značajnijih promjena u cijeni nije jučer bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 83,6 dolara. U utorak je zaključio trgovanje u minusu 1,75 dolara.

Trgovce su u utorak uznemirila izvješća S&P Globala koja su pokazala produbljeni pad poslovne aktivnosti u Njemačkoj i eurozoni u listopadu. Eurozona bi u drugoj polovini godine mogla kliznuti u recesiju, upozorili su u S&P Globalu.

Na upozorenje se nadovezao podatak Europske središnje banke o stagnaciji kreditiranja kompanija u rujnu, potvrdivši procjene da eurozona balansira na rubu recesije.

Sumorni makroekonomski pokazatelji iz skupine vodećih gospodarstava podsjećaju da bi potražnja mogla oslabiti, konstatira John Evans iz brokerske tvrtke PVM.

Podaci se po njegovim riječima “baš i ne uklapaju” u predodžbu o neupitnoj snažnoj potražnji za naftom tokom zime.

Slabost u eurozoni bila je u srijedu protuteža bojaznima da bi se sukob Izraela i palestinskog Hamasa mogao proširiti na druge zemlje u bliskoistočnoj regiji i poremetiti opskrbu iz ključnih proizvođača.

Trgovce zabrinjava i odluka Kine o utvrđivanju plafona kapaciteta za preradu nafte, od milijardu metričkih tona godišnje od 2025., kako bi smanjila emisija štetnih plinova i poboljšala efikasnost sektora.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jučer izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio tri dolara, na 91,29 dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari