Burilović: HGK pozdravlja novi paket mjera koji je donijela Vlada RH

HGK
Luka Burilović, predsjednik HGK, Foto: HGK

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Luka Burilović, komentirao je šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena koji je Vlada RH donijela na zadnjoj sjednici.

“U HGK pozdravljamo paket i smatramo da su sve uključene strane pokazale da razumiju važnost nastavka dijaloga te pronalaska optimalnog rješenja”, rekao je Burilović.

Naglasio je da je HGK održala nekoliko sastanaka s predstavnicima nadležnih ministarstava i HERA-e kako bi razgovarali o problematici energetskih tvrtki u provedbi mjera i ponudili rješenja, ali da je novim mjerama dio tih problema riješen.

“Izvršena je revizija izračuna jediničnih cijena na temelju stvarnih troškova goriva, emisijskih jedinica stakleničkih plinova i troškova distribucije toplinske energije. Moguće je kao i do sada, ovisno o tržišnoj cijeni prirodnog plina, nabavljati prirodni plin kojim raspolaže HEP, ali i nije obveza. Proizvođači električne energije iz elektrana na bioplin mogu ostvariti pravo na isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene zbog promijenjenih okolnosti, koji se odnose na znatan rast troškova silažnih sirovina potrebnih za proizvodnju, koji je posljedica poremećaja na tržištu”, priopćili su iz HGK.

Burilović je istaknuo i važnost prijedloga uredbe o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025.

“Djelatnost cestovnog prijevoza putnika zadnjih nekoliko godina bilježila je negativne trendove. Ti se trendovi tiču smanjenja potražnje za prijevozom, nedostatka vozača na domaćem tržištu te povećanja troškova goriva i rezervnih dijelova vozila. Naravno, svaki pad prihoda predstavlja izravan gubitak u poslovanju i prepreku daljnjem unapređenju usluge, otvaranju novih i zadržavanju postojećih radnih mjesta te obnovi postojećeg voznog parka”, kazao je predsjednik HGK.

Dodao je da je na sjednici Vlade prihvaćen prijedlog Udruženja cestovnog prometa HGK i smatra da će ova potpora polučiti stabilnost te kontinuitet komercijalnog cestovnog prijevoza putnika i pomoći regulirati porast cijena prijevoza.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari