Amazon izgubio pred europskim sudom, morat će poštovati nova EU pravila

Foto: Katrin Bolovtsova/Pexels

Amazon je u srijedu izgubio bitku za obustavu zahtjeva koji se odnosi na njegovo online oglašavanje prema novim pravilima Europske unije, nakon što je vrhovni europski sud podržao regulatore EU, javlja Reuters.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji je stupio na snagu prošle godine, Amazon je označen kao “vrlo velika internetska platforma” zbog čega podliježe strogim pravilima za borbu protiv nezakonitog i štetnog sadržaja na svojim stranicama.

Tvrtka je naknadno osporila zahtjev da javno učini dostupnim repozitorij koji sadrži detaljne informacije o njezinom online oglašavanju te je zatražila i privremenu mjeru dok sud ne donese odluku o slučaju.

Niži sud u rujnu se složio s njegovim zahtjevom za privremenom mjerom za suspenziju sporne obveze, što je potaknulo Europsku komisiju da se obrati najvišem europskom sudu.

Sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu poništio je nalog za suspenziju i odbacio Aamzonov zahtjev za privremenom mjerom.

Sudac je rekao da Amazonov argument prema kojem obveza nezakonito ograničava njegova temeljna prava na poštivanje privatnog života i slobodu poslovanja nije irelevantan.

Dodao je i kako je bez suspenzije vjerojatno da će Amazon pretrpjeti ozbiljnu i nepopravljivu štetu prije bilo kakve presude kojom se poništava odluka Komisije.

Usprkos tome, suspenzija bi mogla imati štetan utjecaj na ciljeve spomenutog zakona.

“Interesi koje brani zakonodavno tijelo EU prevladavaju, u ovom slučaju, nad Amazonovim materijalnim interesima”, zaključio je.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari