Zračne luke s dvoznamenkastim porastima broja putnika

Foto: Pixabay.com

Zračne luke u Hrvatskoj u travnju su počele s ljetnim redom letenja i prvi puta radile po šengenskim pravilima, zabilježivši 23 posto više putnika nego u istom lanjskom mjesecu ili njih ukupno 716 tisuća, što je gotovo polovina ukupnog prometa putnika u tim lukama u prva četiri mjeseca, pokazuju podaci DZS-a.

U svih osam hrvatskih zračnih luka i jednom pristaništu ukupno je u prva četiri mjeseca 2023. godine bilo 1,6 milijuna putnika ili 36 posto više nego u istom razdoblju 2022, a za 10,5 posto, na gotovo 23 tisuće porastao je i broj operacija zrakoplova.

Tereta je pak u prva četiri mjeseca bilo 2,4 posto manje nego lani ili nešto malo više od 2.800 tona, a manje tereta bilo je i na razini travnja, za 4,4 posto, sa 696 tona, prenosi Hina.

Većina zračnih luka s porastima, pad jedino u Zadru i Rijeci

U travnju je porast prometa putnika u zračnim lukama pratio i porast operacija zrakoplova, za 8,1 posto, na nešto više od 8.500, a i većina zračnih luka imala je više putnika nego u lanjskom travnju, dok su manje imali samo Zadar i Rijeka.

Zagrebačka zračna luka na prvom je mjestu s 320,2 tisuće putnika ili 26,2 posto više nego u travnju prošle godine, dok je na drugom mjestu zračna luka Dubrovnik s gotovo dvostruko manje putnika nego Zagreb ili njih 167,2 tisuće, što je za Dubrovnik porast od 42,5 posto.

Zračna luka Split uslužila je u ovogodišnjem travnju gotovo 156 tisuća putnika ili 18,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a slijede zračne luke s daleko manje putnika.

Zadarsku zračnu luku u travnju je prošlo 51,3 tisuće putnika ili 12,6 posto manje nego lani, dok je 13,7 tisuća putnika u zračnoj luci Pula porast od 18,6 posto.

Veliki porast broja putnika od 50 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj ostvarila je zračna luka Osijek sa gotovo 1 700 putnika, dok su na ‘začelju’ jedine dvije otočne zračne luke/pristanište u Hrvatskoj, Brač i Mali Lošinj.

Podaci DZS-a (Državnog zavoda za statistiku) pokazuju i da su u travnju 2023. hrvatske zračne luke najveći međunarodni putnički promet ostvarile sa zračnim lukama Njemačke, Ujedinjene Kraljevine i Francuske, iz kojih je svih bilo i više putnika nego u travnju 2022. godine.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari