Za razvoj Ravnih kotara, Bukovice i Neretvanske doline – 5,5 milijuna eura

pixabay.com
Novi program podrške ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je novi program podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara, Bukovice i Neretvanske doline, vrijedan 5,5 milijuna eura.

Riječ je o trogodišnjem programu kroz koji će biti uložena ta nacionalna sredstva u gospodarsku, komunalnu i društvenu infrastrukturu s ciljem postizanja održivog gospodarskog razvoja, poboljšanja kvalitete života i sprječavanja daljnjeg iseljavanja te poticanja razvoja ključnih gospodarskih sektora, izvijestili su iz tog ministarstva.    

“Uz postojeće programe za Slavoniju, Baranju i Srijem, Gorski kotar, Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Karlovačku županiju, novim programom zaokružujemo ulaganja u demografsku i gospodarsku revitalizaciju područja s razvojnim posebnostima, s ciljem njihovog ujednačenog razvoja. Uz povećana sredstva iz nacionalnog proračuna, osigurali smo i više od 2 milijarde eura, odnosno 30 posto financijske omotnice za kohezijsku politiku, za teritorijalna ulaganja, čime prvi put europska sredstva snažno usmjeravamo na razvojna ulaganja u svim hrvatskim krajevima i niti jedan dio Hrvatske neće biti izostavljen”, kazao je ministar Šime Erlić. 

Programom će u Zadarskoj županiji, prenosi Hina, biti obuhvaćeni gradovi Benkovac i Obrovac te općine Lišane Ostrovičke, Stankovci, Galovac, Polača, Škabrnja, Zemunik Donji i Poličnik, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji grad Metković te općine Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje. 

Ulagat će se u gospodarsku infrastrukturu, uključujući poduzetničke zone, poljoprivredni sektor i promet, društvenu infrastrukturu, uključujući predškolske i školske građevine te građevine zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, kao i komunalnu infrastrukturu, uključujući sekundarnu vodovodnu mrežu, te projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, ističe se u priopćenju.  

Za ovu godinu namijenjeno je milijun eura, a jedinice lokalne samouprave s navedenih područja mogu podnijeti zahtjeve za financiranje projekata do 12. travnja. U 2025. za tu namjenu bit će raspoloživo 2,5 milijuna eura, a godinu iza dva milijuna.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari