U petak isplata mirovina uvećanih za 8,42 posto

Pixabay.com
Uvećanje mirovine u Hrvatskoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Isplata mirovina za kolovoz, koje su uvećane za 8,42 posto povećanjem aktualne vrijednosti mirovine, počet će u petak 8. rujna, a umirovljenici će dobiti i razliku za srpanj, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), dostavljenom našem portalu.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM), koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu, u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. srpnja iznosi 11,77 eura (88,68 kuna), na temelju objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Izvor: www.mirovinsko.hr

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je, na sjednici potkraj kolovoza, istaknuo da je ovo najveće usklađivanje mirovina u posljednje 24 godine.

Vlada RH uvijek je na tragu kontinuiranog povećanja mirovina kako bi starijim sugrađanima osigurali dostojanstvenu starost. Stopa povećanja iznosi 8,42 posto i najveća je stopa usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999. godine. To će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura. Prosječna neto mirovina, bez međunarodnih mirovina nakon ovog usklađivanja, bi bila 508 eura. To predstavlja ukupno povećanje u ovoj godini od 60 eura samo po osnovi usklađivanja“, rekao je premijer Plenković. 

Podsjetio je i da je pored usklađivanja mirovina Vlada RH provela niz mjera kako bi umirovljenicima olakšala situaciju vezanu za inflatorne pritiske i povećanje troškova života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari