Stellantis povlači više od 210.000 vozila zbog kvara na softveru

Ram 2500, Foto: Wikimedia Commons

Proizvođač automobila Stellantis povlači 211.581 SUV-a i kamioneta zbog kvara na softveru koji bi mogao uzrokovati probleme s njihovim elektroničkih sustavima za kontrolu stabilnosti.

Tvrtka je objavila da problem proizlazi iz neispravnog sustava protiv blokiranja kotača koji pak deaktivira sustav kontrole stabilnosti.

Sustav je ključna sigurnosna značajka koja spriječava gubitak sposobnosti upravljanja u hitnim situacijama, prenosi CNN, i to kada vozač izgubi kontrolu nad vozilom, poput zaleđenih ili poplavljenih cesta.

Korištenje vozila s onemogućenim sustavom stabilnosti moglo bi povećati vjerojatnost sudara, objavila je u četvrtak Nacionalna uprava za sigurnost prometa.

Brojne studije su pokazale kako elektronički sustavi kontrole stabilnosti imaju tendenciju smanjenja prometnih nesreća, posebice sudara i prevrtanja vozila.

Modeli koji se povlače su Dodge Durango iz 2022. te Ram 2500 i 3500 iz iste godine. Pritom je najzastupljeniji Ram 2500 je najviše pogođen, s gotovo 158.000 povučenih kamioneta.

Stellantis je najavio kako će početi obavještavati vlasnike povučenih vozila krajem srpnja. Kupci će, ističu, moći svoje automobile dovesti do trgovaca kako bi besplatno ažurirali problematične sustave svojih vozila.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari