Slatinska banka preuzela Wüstenrot stambenu štedionicu

poslovnica Slatinske banke, foto: PR

Slatinska banka d.d. uputila je u srijedu u financijske institucije obavijest o kupnji 100 posto udjela u Wüstenrot stambenoj štedionici d.d.

Sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala, Uredbi (EU) 596/2014 Europskog parlamenta i vijeća od 16. travnja 2014. o zlouporabi tržišta (Uredba o zlouporabi tržišta) i Pravila Zagrebačke burze SLATINSKA BANKA d.d. ovim putem objavljuje da je zaključen Ugovor o kupnji 100 posto udjela u Wüstenrot stambenoj štedionici d.d. Ova transakcija bit će zaključena konačnim odobrenjem od strane Hrvatske narodne banke i Europske centralne banke.“, priopćeno je iz tvrtke.

Tijekom procesa donošenja odluke o kupnji 100 posto udjela provedeno je dubinsko snimanje Wüstenrot stambene štedionice d.d. te je zaključeno da je sinergijski potencijal ove akvizicije značajan. Ključni razlozi akvizicije su slična veličina dviju organizacija, kvalitetan portfelj Wüstenrot stambene štedionice d.d. i zdrava bilanca s niskim nenadoknadivim kreditima (NPL), visok potencijal za sinergijske efekte, dugoročno stabilno i profitabilno poslovanje te baza od gotovo 150.000 postojećih klijenata.

„SLATINSKA BANKA d.d. planira zadržati postojeći model poslovanja Wüstenrot stambene štedionice d.d., vjerujući da kao jedina specijalizirana stambena štedionica na hrvatskom tržištu može dodatno ojačati poziciju u stambenom financiranju, posebice kada je riječ o mladim obiteljima te proširiti opseg poslovanja i unaprijediti svoje usluge.“, poručeno je povodom preuzimanja.

Transformacijska transakcija

Slatinska banka proteklih je nekoliko godina kapitalno ojačala zahvaljujući pozitivnim rezultatima poslovanja te stabilizacijom vlasničke strukture. Dodatno je osnažen tim na vodećim pozicijama čime je osiguran stabilan i dugoročan rast.

„Navedeno je rezultiralo jednom od najvećih stopa rasta SLATINSKA BANKA d.d. u prethodnoj godini, čime su stvorene predispozicije daljnjeg rasta. Ova transakcija je transformacijska za SLATINSKA BANKA d.d., ali i poželjan scenarij za Wüstenrot stambenu štedionicu d.d. jer omogućuje nastavak njenog poslovnog modela. Obje institucije bit će ojačane sinergijskim učincima jer imaju komplementarne poslovne modele i upravljački tim koji je spreman za uspješnu provedbu ove transakcije.“, navedeno je.

U banci smatraju kako ova strateška odluka donosi niz prednosti za obje institucije i njihove klijente.

„SLATINSKA BANKA d.d. omogućit će Wüstenrot stambenoj štedionici d.d. da iskoristi sve prednosti širokog spektra financijskih usluga i resursa Banke, što će rezultirati obostranim rastom i razvojem.“, poručeno je u priopćenju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari