Ruska središnja banka podigla kamatnu stopu na 16 posto

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg/2048px-Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg
Središnja banka Rusije, Moskva Foto: Wikipedia Commons/Ludvig14

Ruska središnja banka podigla je ključnu kamatnu stopu za 100 baznih bodova na 16 posto, povećavajući troškove zaduživanja na petoj uzastopnoj sjednici kao odgovor na inflaciju, i sugerirala da je njezin ciklus pooštravanja sada blizu završetka.

Banka je podigla stope za 850 baznih bodova od srpnja, uključujući hitno povećanje u kolovozu nakon što je Kremlj pozvao na strožu monetarnu politiku, kada je rublja pala preko 100 za dolar, podsjeća Reuters. Od tada se oporavio na nešto više od 90.

Banka je navela da su proinflatorni rizici u srednjoročnom horizontu i dalje značajni i upozorila da će stabilizacija inflacije blizu cilja od četiri posto zahtijevati visoke stope dugo vremena. Veća državna potrošnja od očekivane također bi povećala rizike inflacije, navode iz banke.

Guvernerka Elvira Nabiullina rekla je da su povećanje od 100 baznih bodova i zadržavanje kamatne stope jedine opcije koje se uvelike razmatraju, ali postoje “izolirani prijedlozi” za oštrije povećanje.

„Na temelju našeg osnovnog scenarija, blizu smo kraja ciklusa povećanja kamata, ali na mnogo načina sve će ovisiti o situaciji”, rekla je Nabiullina.

Ciklus pooštravanja središnje banke započeo je ovog ljeta kada je inflacijski pritisak izazvan skučenim tržištem rada, snažnom potražnjom potrošača i deficitom državnog proračuna bio pojačan padom rublje.

Banka je rekla da su uvjeti na tržištu rada ključno ograničenje na strani ponude za rusko gospodarstvo, za koje je rekla da još uvijek pati od značajnog nedostatka radne snage, posebno u proizvodnji. No, gospodarski rast će premašiti prethodna predviđanja i premašiti tri posto ove godine, rekla je banka, potaknut domaćom potražnjom potaknutom porastom kreditiranja i plaća.

Gospodarski oporavak Rusije dobrodošao je poticaj predsjedniku Vladimiru Putinu dok se natječe za reizbor u ožujku. Uspjeh Moskve u izbjegavanju gornje granice cijena nafte na zapadu čini te izazove mnogo lakšim za savladati.

„Sankcije i globalno gospodarsko usporavanje glavni su vanjski rizici, kao i dugotrajna ovisnost Rusije o prihodima od nafte i plina“, rekla je Nabiullina. Putin je najavio i da bi se godišnja inflacija ove godine mogla približiti osam posto, prenosi Reuters, što je znatno iznad cilja središnje banke od četiri posto.

Središnja banka ponovila je svoje očekivanje da će inflacija završiti godinu na gornjoj granici predviđenog raspona od sedam do 7,5 posto.

Sljedeće godine banka očekuje inflaciju na kraju godine od četiri do 4,5 posto, iako je Nabiullina priznala da je rizik da inflacija bude viša daleko veći nego da padne ispod cilja. Naredni sastanak o određivanju stopa sljedeće godine zakazan je za 16. veljače 2024. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari