Promjene na novim brzim auto punjačima u Europskoj uniji

pixabay.com
Električna vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

Novi brzi punjači za električna vozila, koji su počeli s radom od sredine travnja, morat će ponuditi mogućnost plaćanja debitnom karticom, priopćio je Hrvatski autoklub (HAK).

Od 13. travnja na snagu je stupio novi regulatorni okvir Europske unije, što znači da će novi brzi punjači koji će se otvoriti od 13. travnja 2024. morati ponuditi mogućnost plaćanja debitnom karticom. Zahtjev će se zatim proširiti na sve postojeće postaje s brzim punjačima od 1. siječnja 2027. godine“, navodi se u objavi.

Zahtjev je dio AFIR-a odnosno Uredbe o infrastrukturi za alternativna goriva, koja je donesena potkraj srpnja 2023. godine a koja je stupila na snagu šest mjeseci nakon toga, odnosno početkom veljače 2024. godine.

Kao dio uredbe su i zahtjevi za jasnije informacije o cijenama i mogućnost naplate bez registracije članstva.

AFIR također zahtijeva veći pristup infrastrukturi za električne automobile i teška električna vozila. Uredbom se nalaže da najkasnije do kraja 2025. mora postojati određena gustoća brzih punjača duž određenih cesta diljem Europske unije, a postoje i jasni zahtjevi za minimalnu snagu koju moraju isporučiti.

To znači da moraju postojati brzi punjači svakih deset kilometara duž određenih ruta. Postaja mora isporučiti najmanje 400 kW, pri čemu najmanje jedno mjesto za punjenje mora isporučivati 150 kW na najnižoj razini. Zahtjev za brojem mjesta za punjenje i snagom punjenja povećat će se 2027. godine.

Novi akt prekretnica je za našu politiku „Spremni za 55 posto”. Njime se osigurava veći broj javnih kapaciteta za punjenje na gradskim ulicama i duž autocesta diljem Europe. Vjerujemo u to da će građani i građanke u bliskoj budućnosti svoje električne automobile moći puniti jednako lako kao što to danas čine na tradicionalnim benzinskim postajama“, rekla je Raquel Sánchez Jiménez, španjolska ministrica prometa, mobilnosti i plana za gradove, prilikom donošenja AFIR-a.

Operatori mjesta za punjenje ili opskrbu morat će potrošačima elektroničkim putem pružiti potpune informacije o dostupnosti, vremenu čekanja ili cijeni na različitim postajama.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari