Obavijest za potrošače: Opoziv trajne kobasice zagorskog OPG-a

foto: inspektorat PR

Inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: Trajna kobasica, LOT 157064, upotrijebiti do 19.09.2024., zbog utvrđene bakterije ‘Listeria monocytogenes’.

„Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.“, stoji u obavijesti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Proizvođač sporne kobasice je OPG TRBUŠIĆ MARIO, Čajkovljansko naselje 18 C, 49221 Bedekovčina, a u obavijesti je navedeno kako se ona „odnosi isključivo na gore navedeni proizvod“.

Listerija ili listerioza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a u ljudski organizam dospijeva kontaminiranom hranom, tj. bakterijom iz zagađenih mliječnih proizvoda ili sirovog povrća. Navedeni patogeni mikroorganizam prisutan je diljem svijeta u okolišu i crijevima sisavaca, ptica, ljuskara i paučnjaka.

Može uzrokovati pobačaj ili prerani porod u trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav (meningitis). Osjetljive skupine su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni s oštećenim imunološkim sustavom.

foto: inspektorat PR

Idući mjeseci najučestaliji za bakteriju

S obzirom na to da se patogen razmnožava unutar velikog raspona pH i temperature, da je otporan na visoku koncentraciju natrijevog klorida i preživljava zamrzavanje, predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju i potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje. Uzročnik se može pronaći u vodi, tlu i životinjskom izmetu, a što se prehrambenih proizvoda tiče, može biti prisutan u: sirovom povrću, zaraženom mesu životinja, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima, određenoj obrađenoj hrani (npr. meki sirevi). Većina zaraza događa se između srpnja i kolovoza.

Do pojave prvih simptoma od trenutka zaraze može proći nekoliko dana, ali i nekoliko mjeseci. Inkubacija kod listerije iznosi 7 – 30 dana, a najčešće 21 dan.

Kako bi se listerija otkrila, potrebno je napraviti test na listeriozu, a bolest se liječi antibioticima.

8 Odgovora

  1. Ajoj, baš mi je žao jer nije dotični OPG-ovac kriv, vec druge karike tog lanca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari