Nigerija uspješno osporila zahtjev za isplatu odštete od 11 milijardi dolara

Pixabay.com
Sud, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nigerija je u ponedjeljak pred Visokim sudom u Londonu uspješno osporila zahtjev za isplatom 11 milijardi dolara odštete zbog propalog projekta prerade plina, obranivši se argumentom da je posao sklopljen uz mito.

Postupak je pred međunarodnim arbitražnim sudom pokrenula nepoznata kompanija Process & Industrial Developments (P&ID) sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima, tražeći od Nigerije odštetu u visini trećine njezinih deviznih rezervi.

Godine 2010. nigerijske vlasti dodijelile su P&ID-u 20-godišnji posao gradnje i upravljanja postrojenjem za preradu plina, u sklopu šireg plana eksploatacije ogromnih nigerijskih rezervi plina.

Posao je propao i kompanija je u Londonu pokrenula arbitražni postupak protiv Nigerije, prenosi Hina. Dodijeljena joj je odšteta od 6,6 milijardi dolara, na temelju tvrdnje o izgubljenoj dobiti.

Kada se dodaju kamate, iznos se penje na 11 milijardi dolara i veći je 10 puta od nigerijskog izdvajanja za zdravstvo u 2019. godini.

Nigerija je žrtva P&ID-ove “kampanje podmićivanja i prijevare”, istaknuli su odvjetnici u žalbi, dodajući da je kompanija plaćala mito dužnosnicima kako bi dobila posao i da je potom korumpirala državne odvjetnike kako bi pribavila povjerljive dokumente tijekom arbitraže.

P&ID je opovrgavao tvrdnje da je posao dobio zahvaljujući mitu i da je korumpirao pravni tim Nigerije tijekom arbitraže, okrivljujući za neuspjeh plinskog sporazuma i poraz u arbitražnom postupku nesposobnost institucija.

Sudac Robin Knowles prihvatio je u ponedjeljak žalbu Nigerije, napisavši u presudi da slučaj “objedinjuje niz primjera koji pokazuju što su sve ljudi spremni napraviti za novac”.

“Motivira ih pohlepa i spremni su poslužiti se korupcijom, ne mare što će njihovo bogaćenje za druge značiti gubitak”, napisao je sudac, referirajući se na gubitak naroda Nigerije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari