Najviša zgrada u Hrvatskoj službeno otvorena u Splitu

Wikimedia Commons/Ballota
Dalmatia Tower, Foto: Wikimedia Commons/Ballota

Najviša građevina u Hrvatskoj – splitski Dalmatia Tower, jučer je, na Dan grada Splita i blagdan sv. Duje, svečano otvoren.

Projektirao ga je arhitekt Otto Barić, a visok je 135 metara i ima 30 katova. Dobio je dvije međunarodne nagrade: European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene i International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

Ima 214 soba i apartmana, unutarnji bazen na 17. katu, SPA, saunu, parnu sobu, veliki prostor za sastanke i fitness centar koji je otvoren non-stop.

U sklopu kompleksa u srpnju je prošle godine svoja vrata gostima otvorio AC Hotel kao dio portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott International, koji je prvi predstavnik svog brenda u Hrvatskoj čime je trasiran put za posve novu hotelsku i turističku industriju.

Iako je Dalmatia Tower u funkciji deset mjeseci, cijeli se kompleks jučer predstavio javnosti uz raskošan program.

Investitor Josip Komar ističe da u Dalmatia Toweru radi gotovo 1.000 ljudi od čega najmanje 700 iz područja visokospecijaliziranog IT-a.

Hina/Milan Šabić
Otvaranje prvog hotela u Hrvatskoj pod brendom AC by Marriott, Foto: Hina/Milan Šabić

“Uz AC Hotel ovdje posluju i mnoge međunarodne kompanije, a upravo je to ono što smo htjeli postići. Željeli smo urbanistički, turistički ali i korporativno repozicionirati Split i stvoriti konture budućeg razvoja grada. Dalmatia Tower bez sumnje predstavlja monumentalnu urbanističku i arhitektonsku vrijednost moderne Dalmacije, spajajući suvremeni minimalizam s antičkim nasljeđem Splita u harmoničnu cjelinu”, kaže Komar.

Objašnjava da prošle godine usred sezone nije bilo logističkih i vremenskih mogućnosti za organizaciju svečanog otvorenja, pa su se potrudili da sve bude na nivou jer je, kako kaže, riječ o projektu koji je izuzev Pelješkog mosta najveće arhitektonsko postignuće u posljednjem desetljeću.

Na vrhu Dalmatia Towera instaliran je laserski show, a preko cijele zgrade alpinisti su raširili hrvatsku zastavu koja je pratila nogometaše na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Katru.

Uzvanike je zabavljao Gibonni, a sve je završilo spektakularnim vatrometom, prenosi Hina.

Na svečanosti su bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, veleposlanica SAD-a Nathalie Rayes, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina kao i niz poznatih lica iz svijeta estrade, sporta, poduzetništva, politike i kulturnog života Hrvatske.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari