Muzička akademija u Zagrebu riješila probleme nelikvidnosti?

Wikimedia Commons/Fred Romero
Muzička akademija Zagreb, Foto: Wikimedia Commons/Fred Romero

Muzička akademija u Zagrebu godinama je u financijskim problemima. Iako je prije deset godina dobila vlastiti reprezentativi prostor u samom centru glavnog grada Hrvatske, ova obrazovna ustanova nije u mogućnosti riješti elementarne financijske potrebe – grijanje zimi ne radi zbog neplaćenih računa, ljeti klima uređaja nema, zbog štednje na računima za elekričnu energiju.

No, čini se da će bar u ovoj godini neki od tih problema biti riješeni. U siječnju 2024. održana je konferencija za medije na kojoj je dekan Igor Lešnik otkrio kako je Muzička akademija postigla dogovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Sveučilištem u Zagrebu kojim će problem nelikvidnosti biti riješen.

“Zgrada nastavlja normalno funkcionirati uz dovoljno sredstava za energente i održavanje, a ustanova će redovito poslovati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sveučilište u Zagrebu osigurat će sredstva kojima će Muzička akademija nastaviti s izvođenjem nastave na akreditiranim studijskim programima”, rekao je tada Lešnik.

Prema financijskom izvješću, koje je objavljeno na službenim stranicama Muzičke akademije, u 2022. godini ukupni materijalni troškovi iznosili su više od milijun eura i bili su za 15 posto veći u odnosu na godinu prije. Od toga je na energente potrošeno oko 415.000 eura, a na održavanje 174.000 eura. Ukupni rashodi poslovanja za tu godinu iznosili su više od 6,9 milijuna eura. U financijskom izvješću za 2023. godinu naveli su da su materijalni rashodi iznosili više od 1,4 milijuna eura.

Dekan Lešnik, za Financije.hr pojašnjava da se sustav redovitog financiranja visokog obrazovanja temelji na fiksnom iznosu participacije u troškovima studiranja prema broju upisanih studenata. Međutim, takav sustav nije baš najbolji za Muzičku akademiju, a problematičan je i za druge umjetničke studije.

Naime, većina umjetničkih studijskih programa akreditirana je za izvođenje pojedinačne mentorske nastave ili za rad u malim grupama, a to znači niske upisne kvote.

Wikimedia Commons
Muzička akademija Zagreb, Foto: Wikimedia Commons

Prema tome, zbroj školarina na umjetničkoj sastavnici ne može doseći ukupan iznos potreban za pokrivanje temeljnih materijalnih troškova koji su dodatno porasli zbog rasta cijena, objasnio je dekan.

“Prihodi su u stalnom porastu, ali ipak dosežu jedva 20 posto udjela redovitih mjesečnih obveza i to samo kada bismo svu zaradu davali za energente i održavanje, a ne za istraživanje i razvoj, unaprjeđivanje programa, poticaje djelatnicima, nagrađivanje studenata i slično”, kazao je Lešnik.

U financijskom planu za razdoblje od 2024. do 2026., na stranicama Muzičke akademije pod općim informacijama naveli su da u ovoj godini očekuju ukupne prihode u iznosu od 9.492.220 eura, a u projekcijama za 2025. i 2026. predviđaju prihode u iznosu od 8.942.729 eura odnosno 8.946.409 eura.

“Trajno rješenje kvalitetnoga temeljnog financiranja je predviđeno zakonom i to su programski ugovori koji svojom osnovnom proračunskom komponentom podrazumijevaju pokrivanje temeljnih materijalnih troškova, sada ponovno potvrđenih i jasno definiranih. Do potpisivanja programskih ugovora Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Sveučilište u Zagrebu omogućit će da Muzička akademija premosti financijske probleme s hladnim pogonom”, pojašnjava Lešnik.

Za Financije.hr naglasio je da je zahvalan što su problemi višemjesečne nelikvidnosti ustanove riješeni 21. siječnja 2024. godine jer će se, kako kaže, sada Uprava moći mirnije usmjeriti ka temeljnim obrazovnim zadaćama. No svaki novi problem, ovu ustanovu može lako vratiti u nelikvidnost.

14 Odgovora

  1. To treba riješiti ministarstvo kulture, ne mogu akademije same sebe financirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari