Umirovljenicima od 15. travnja počinje isplata nacionalnih naknada, dobit će je 14.220 korisnika

Pixabay.com
Isplata , Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak 2024. godine počet će u ponedjeljak, 15. travnja 2024. za korisnike koji imaju otvorene račune u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 14.220 korisnika, 78,14 posto žena i 21,76 posto muškaraca, za što je osigurano 2.074.420 eura iz Državnog proračuna“, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150 eura. Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske, u neprekidnom trajanju od deset godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Nacionalna naknada za starije osobe IZVOR: HZMO

Uz njega, napominju iz HZMO-a, koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe odnosno 300 eura, da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

„Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu“, priopćeno je iz HZMO-a.

Zahtjev za nacionalnu naknadu, podsjećaju, korisnik može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari