Mađarsko tijelo za borbu protiv prijevara traži proširenje ovlasti za nadzor EU sredstava

Pixabay.com
Mađarska forinta, Foto: Pixabay.com

Godine 2022., pod pritiskom EU-a, mađarska je vlada osnovala Tijelo za integritet (IA), autonomno tijelo javne uprave, zahvaljujući kojem su (među ostalim mjerama) neka od tih sredstava otključana. Predsjednik IA-e, Ferenc Biró, sada poziva na proširenje istražnih ovlasti te institucije, za koju smatra da je u sadašnjem obliku nemoćna.

Tijelo za integritet osnovala je Orbánova vlada kako bi spriječila, otkrila i ispravila zlouporabu novca EU-a, ali zapravo ne može učiniti ništa osim davanja preporuka. Na primjer, IA mora provesti godišnju ‘procjenu rizika’ kako bi zaštitila sredstva EU-a, ali nema ovlasti provoditi bilo kakve promjene ako su potrebne, prenosi European Correspondent.

Od tijela se također očekuje da provodi istrage o mogućim slučajevima zlouporabe, ali njegova se moć zaustavlja na zahtjevima za podacima koje bi, teoretski, mogli postavljati i novinari.

Unatoč dugogodišnjem EU članstvu brojni problemi

Početkom svibnja se obilježava 20. obljetnica ulaska Mađarske u EU, no i nakon dva desetljeća zemlja se suočava s brojnim sustavnim problemima. Jedna od njih je vladavina prava, zbog koje se Mađarska već niz godina suočava s intenzivnim nadzorom Bruxellesa. EU je postavila niz uvjeta koje je trebalo ispuniti kako bi se deblokirali milijarde europskih fondova namijenjenih Mađarskoj, a IA je upravo iz tog razloga osnovana, iako se čini da ne može proizvesti značajne promjene.

Osim stvarnih ovlasti, mnogi su dovodili u pitanje i neovisnost vodstva IA-a.

Predsjednik i dva potpredsjednika naizgled se biraju neovisno o vladi, ali s njom postoje veze u svakom koraku procesa, pri čemu politički imenovani članovi sudjeluju na početku i na kraju postupka odabira. Sadašnji predsjednik Uprave, Ferenc Biró, međutim, dolazi iz privatnog sektora bez ikakvih očitih veza s vladom.

Također je teško uspoređivati rad i ovlasti IA s drugim sličnim tijelima u EU. Većina njih ne bavi se isključivo raspolaganjem EU fondovima nego općenito državnom potrošnjom, što je u slučaju IA izvan njegove nadležnosti. Tijelo je, osim toga, stvoreno pod izravnim pritiskom Europske komisije, što je rijedak fenomen koji se uglavnom odnosi na Mađarsku i Poljsku.

Sada kada je prošlogodišnje odmrzavanje 10,2 milijarde eura za Budimpeštu predviđeno za istragu na Europskom sudu pravde, mjere koje je poduzela mađarska vlada (uključujući instituciju IA) mogle bi biti podvrgnute reviziji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari