Kakao skuplji od bakra: Cjenovni pritisak i za hrvatski Kraš

Val Grupa
Kraš, Foto: Val Grupa/PR

Kakao i posljednjih dana nastavlja dosezati rekordne cijene, te je jučer na burzi njegova cijena dosegla povijesni iznos – premašivši 9.000 dolara, odnosno 8.307 eura po toni.

Fjučersi su porasli za oko 50 posto samo ovog mjeseca, čime su se ove godine već više nego udvostručili. Slabe žetve zbog loših vremenskih prilika i bolesti usjeva među zapadnoafričkim uzgajivačima, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaa, ostavili su industriju u velikim problemima. Kakao je skuplji čak i od industrijskog bakra.

Ovo poskupljenje odrazit će se i na veće cijene čokolade. Svjetski proizvođači već duže vrijeme najavljuju rast cijena, uskršnja čokoladna jaja u svijetu već su poskupjela, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili mijenjaju omjere i sastojke, kako bi ublažili cjenovni udarac.

U najvećoj hrvatskoj prehrambenoj industriji Kraš d.d. za Financije.hr kažu da je rast cijene kakaovca, i to od 330 posto u posljednja 52 tjedna, izazov za cijelu konditorsku industriju, pa tako i za Kraš.

I njima je kakaovac osnovna sirovina za proizvodnju čokolada i pralina, koje su značajan dio Kraševog asortimana, no i ključan sastojak proizvoda iz kategorije keksa i vafla. Kakaovac, koji Kraš koristi u svojim proizvodima, kažu za Financije.hr – potječe iz zemalja zapadne Afrike te ima specifičnu prepoznatljivu aromu koju potrošači u Hrvatskoj sada već prepoznaju. Trenutačno s isporukom nemaju problema.

No, cjenovni pritisak je velik za poslovanje Kraša.

„Ovakav, rekordan, pritisak cijena na ključnu sirovinu za proizvodnju čokolade stvara i velik pritisak za poslovanje Kraša. Povećanje cijena osjećamo već neko vrijeme, no u proteklom smo razdoblju internim prilagodbama činili sve kako bismo amortizirali rast. No, s obzirom na trenutne pokazatelje i daljnji rast cijena kakaovca, prioritet nam je očuvati stabilnost poslovanja, pa smo primorani korigirati cijene proizvoda prema našim kupcima i potrošačima. Dakako, u svemu tome ostajemo usredotočeni na proizvodnju dobro poznatih proizvoda vrhunske kvalitete“, kažu u Krašu za Financije.hr.

Analitičari upozoravaju i da bi čokolada mogla biti još skuplja za Uskrs iduće godine, ako se bolest kakao drveta i loše vrijeme nastave, a ne treba zanemariti ni visoku cijenu šećera.

Postoji rizik i da se situacija s opskrbom pogorša. Nova pravila Europske unije, čiji je cilj zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume, mogla bi dodatno otežati opskrbu vodećih proizvođača čokolade.

5 Odgovora

  1. Zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume je ono što se treba istaknuti prije svega jer uništavamo sve redom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari