JANAF preuzima prvi projekt solarne elektrane

Pixabay.com
Solarni paneli, Foto: Pixabay.com

Jadranski naftovod d.d. je, putem povezanog društva JANAF OIE d.o.o., sklopio Ugovor o kupoprodaji 100 posto udjela u društvu Solar Energy Vođinci d.o.o. i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW.

Projekt je u fazi početka gradnje, priopćeno je iz JANAF-a, a za isti su ishođene građevinske dozvole te je očekivani datum puštanja sunčeve elektrane u Vođincima u rad 1. ožujka 2025. godine.

Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a, ističe da se ova tvrtka opredijelila za zelenu transformaciju poslovanja.

„Odmah po donošenju Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., kojom smo se opredijelili za zelenu transformaciju poslovanja, krenuli smo s provedbom konkretnih koraka kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve. Preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi JANAF postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije“, rekao je Adanić.

Snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi otvorila je Društvu mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije, te je uspješno realizirana prva akvizicija projekta na području OIE, kaže Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a.

Naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Ovim projektom potvrđujemo svoju namjeru i spremnost za diverzifikaciju poslovanja i stvaranju novih vrijednosti za daljnji razvoj i rast kompanije“, istaknuo je Veselica.

Od donošenja Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. tvrtka provodi aktivnosti usmjerene na diverzifikaciju poslovanja i transformaciju kompanije u zelenu energetsku kompaniju.

Dosad je JANAF realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na JANAF-ovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, navedeno je u priopćenju, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

JANAF, d.d.

Miramarska cesta 24, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
153.329.501,92 (2023)
Broj zaposlenih:
429 (2023)

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari