Inflacija u SAD-u ubrzala u kolovozu, cijene hrane više za tri posto

pixabay.com
Inflacija u SAD, ilustracija Foto: Pixabay.com

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ubrzala je u kolovozu, pokazalo je izvješće ministarstva rada, uz izražen rast cijena benzina na mjesečnoj razini.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu povećana je u kolovozu na 3,7 posto, sa 3,2 posto u srpnju, pokazuje isto izvješće, prenosi Hina. Kad se isključe cijene hrane i energije, stopa inflacije snizila se sa 4,7 na 4,3 posto.

Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene u SAD-u porasle su za 0,6 posto, trostruko snažnije nego u srpnju i lipnju. Najsnažnije su na godišnjoj razini poskupjele usluge transporta, za 10,3 posto, nakon povećanja od devet posto u prethodnom mjesecu. Osiguranje vozila poskupjelo je za 19,1 posto, još više nego u srpnju.  

Stanovanje je i u kolovozu znatno podiglo troškove života, poskupjevši na 7,3 posto, tek nešto blaže nego u srpnju. Cijene hrane, prenosi Hina, bile su više za 3,0 posto, nakon povećanja od 3,6 posto u prethodnom mjesecu.

Pad cijena benzina naglo je pak usporio, na 3,3 posto. U srpnju je bio gotovo 20 posto jeftiniji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Još veću promjenu pokazuje mjesečna usporedba, uz poskupljenje benzina u kolovozu za čak 10,6 posto. U srpnju cijene su mu gotovo stagnirale. 

Energija je tako na godišnjoj razini pojeftinila za 3,6 posto, višestruko blaže nego u srpnju. Struja je poskupjela za 2,1 posto dok je plin pojeftinio za 16,5 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari