Hrvatski poljoprivrednici kažu da su nepoštene prakse trgovaca jedan od najozbiljnijih problema

Pixabay.com
Prosvjed poljoprivrednika, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno je za obračun s nepoštenim praksama trgovaca, koje su jedan od najozbiljnijih problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici u Europi i Hrvatskoj, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o nepoštenim trgovačkim praksama u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore.

To potvrđuju i prosvjedi poljoprivrednika u brojnim državama koji jasno upozoravaju kako u lancu opskrbe, od korona krize, svi zarađuju, a najugroženiji su potrošači koji plaćaju skupu hranu i poljoprivrednici koji sve teže proizvode, dok su im cijene i dohodak sve manji.

“Kako bi se procijenila djelotvornost mjera koje su do sada poduzele države članice te kako bi se izvršila dodatna evaluacija Direktive EU-a o nepoštenim trgovačkim praksama, koja će trajati do kraja 2025. godine, države članice provode vlastita istraživanja. U ovu evaluaciju uključila se i HPK koja je na temelju zahtjeva svojih članica, posebice ratara, pristupila usklađivanju prijedloga kako bi se nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj bolje uredile”, priopćeno je iz HPK.

Podsjetili su također da je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno donio zaključak koji je predložio Odbor za poljoprivredu, uz Izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Tim su zaključkom pozvani Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja te Državni inspektorat da u roku od tri mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih EU članica u sprječavanju takvih praksi u lancu opskrbe hranom, posebice onih vezanih uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje.

HPK stalno ističe kako na hrvatsko tržište dolaze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz drugih država članica po cijenama bitno nižim od proizvođačkih, čime stvaraju nelojalnu konkurenciju našim proizvodima, a pitanje je može li se za te proizvode dokazati sljedivost.

Pritom je utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za ulazak u obračun s nepoštenim trgovačkim praksama.

Na okruglom stolu je zaključeno kako je učinkovit i djelotvoran lanac opskrbe hranom onaj koji je pravedan, a upravo je namjera uvođenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama imala za cilj da se čuje glas i zaštiti one koji su ne svojom krivnjom postali žrtve slabe pregovaračke pozicije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari