Hrvatska: Rabljena vozila i dalje češći izbor građana u odnosu na nova

pixabay.com
Automobili, Foto: Pixabay.com

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske za prvu polovicu ove godine, od 72.905 novoregistriranih osobnih vozila bilo je 34.503 novih i 38.402 rabljenih, pri čemu rastu broj i udio novoregistriranih električnih i hibridnih vozila.

Među osobnim vozilima (kategorija M1) bila su 8.493 osobna automobila na hibridni pogon, električni pogon bio je zastupljen kod 1.217 osobnih automobila, a među novoregistriranim vozilima hibrida s vanjskim punjenjem bilo je 878, piše Hina.

U odnosu na prvih šest mjeseci 2022 godine povećan je udjel osobnih vozila s električnim i hibridnim pogonom, pa je tako udio hibrida u novoregistriranim vozilima u ovoj godini povećan s 9,9 na 11,6 posto, električnih s 1,3 na 1,7 posto, a udio hibrida s vanjskim punjenjem povećan je s 1,1 na 1,2 posto.

Razlike postoje i između novih i rabljenih novoregistriranih osobnih vozila.

Među novima u prvoj polovici godine registrirano je 20,8 posto hibrida, 2,7 posto vozila s električnim pogonom i 1,4 posto hibrida s vanjskim punjenjem.

S druge strane, među rabljenim osobnim vozilima udio ekološki prihvatljivijih vozila bio je znatno manji. Tako je hibrida bilo tek 3,5 posto, hibrida s vanjskim punjenjem jedan posto, a električnih vozila 0,8 posto, prenosi Hina.

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin ističe da, iako se na prvi pogled čini da su trendovi pozitivni, mali apsolutni broj novoregistriranih vozila ne može povoljno utjecati na prosječnu starost vozila za koju očekuje porast i u 2023. godini.

„To ne znači da su u prosjeku stara vozila neispravna, već ih treba redovito održavati i ulagati u njih kako bi ih održali na tehnološko-sigurnosnoj razini što bližoj onoj u vrijeme njihove proizvodnje“, ističe Škreblin.

6 Odgovora

  1. Još je to odličan omjer. U Americi se npr. na svaki novi kupljeni auto kupe tri rabljena a kod nas je gotovo izjednačen omjer

  2. Tko ima za novi kupit će novi. Tko nema, gledaj da troši malo i da što jeftinije platiš. Tužan je ovaj život, al ga se živit mora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari