Farmaceutski europski div planira srezati korporativnu birokraciju i pustiti zaposlenike da upravljaju sami

Hina/Reuters
Kompanija Bayer Foto: Hina/Reuters, srpanj 2023.

Bayer, proizvođač popularnih lijekova poput Aspirina sa sjedištem u Njemačkoj, najavio je preokret u korporativnoj hijerarhiji tvrtke.

On uključuje smanjenje korporativne birokracije i davanje zaposlenicima veću kontrolu nad istraživanjima i inovacijama. Izvršni direktor Bayera Bill Anderson opisao je svoj anti-korporativni plan kao: “Dinamično dijeljeno vlasništvo”.

„Bayerov farmaceutski odjel kreće u sljedeću fazu rasta, preoblikujući pri tom svoj izvršni tim kako bi postao više usredotočen na misiju i vrijednost.“, navedeno je u zadnjem priopćenju tvrtke.

Osim ukidanja korporativne hijerarhije plan podrazumijeva i ukidanje većine korporativnih pravila Bayera na preko 1300 stranica. Od 1. travnja Sebastian Guth je preuzeo novu ulogu glavnog operativnog direktora (COO) s odgovornošću za komercijalne operacije svih tržišta na kojima je tvrtka aktivna.

„U ovoj ulozi, Guth će raditi s timovima diljem zemalja i regija na pokretanju komercijalne strategije za povećanje vrijednosti za kupce, maksimiziranje tržišnih prilika i stvaranje rasta prihoda i profitabilnosti za Bayer pharmaceuticals diljem svijeta. Guth će nastaviti odgovarati Stefanu Oelrichu, članu upravnog odbora Bayer AG i predsjedniku Bayerovog farmaceutskog odjela. Kako bi podržao strategiju tvrtke za značajan rast na tržištu SAD-a, on će nastaviti boraviti u SAD-u.“, navedeno je u priopćenju u vezi promjene načina upravljanja.

Osnovana je i nova organizacija “Globalna komercijalizacija” koja će obuhvatiti glavne dijelove bivše strateške poslovne jedinice tvrtke Onkologija, Globalni marketing i Digitalne i komercijalne inovacije, kao i dijelove Medicinskih poslova i Farmakovigilancije.

Ovu će organizaciju voditi Christine Roth od 1. lipnja 2024. Roth, koja trenutno vodi stratešku poslovnu jedinicu tvrtke Oncology, nastavit će odgovarati Stefanu Oelrichu.

Poslovni treninzi za zaposlenike već pokrenuti

Američki poslovni mediji izvijestili su da su treninzi tvrtke već pokrenuti kako bi se znanstvenike unutar tvrtke potaknulo na samoorganizaciju i mogućnost da samostalno biraju projekte na kojima žele raditi, kao i na stvaranje ideja za daljnja istraživanja.

“Odlučili smo rastaviti naš tradicionalni model s mnogo slojeva hijerarhije. Zamjenjujemo ga našim novim operativnim modelom u čijem su središtu timovi za proizvode i kupce. Ove promjene unutar našeg Voditeljskog tima odražavaju ovaj novi pristup ostvarenju punog potencijala naših prilika za rast.”, naveo je u spomenutom priopćenju Stefan Oelrich.

Plan rezanja korporativne birokracije i velikog broja srednjeg managementa tako je pokrenut u tvrtki koja ima oko 100.000 zaposlenika.

Brojni srednji manageri bit će preraspodijeljeni, ali i veliki broj će ih biti otpušten ako se uzmu u obzir planirane uštede.

Andersonov plan je smanjiti organizacijske troškove za oko 2 milijarde eura, odnosno oko 2,17 milijardi dolara, objavila je njemačka tvrtka u priopćenju za javnost u ožujku.

Prošle godine Bayer je zabilježio pad dionica za više od 50 posto, sa 60,40 eura na 27,64 eura. Tvrtka također ima oko 34 milijarde eura duga, djelom i zbog ogromnih nagodbi nakon što je 2018. kupila Monsanto, proizvođača sredstva protiv korova ‘Roundup’. Njega su neki američki sudovi proglasili kancerogenim, dodjeljujući oštećenicima milijunske iznose odštete, a neke zajedničke tužbe prouzročile su odštetu i u milijardama.

Sud u Philadelphiji presudio je početkom ove godine da Bayer mora isplatiti 2,25 milijardi dolara korisniku sredstava protiv korova Roundup. To je dosad najveća naknada. Dobio je je John McKivison iz Pennsylvanije koji je koristio Roundup nekoliko godina. Bayerove su dionice nakon te vijesti pale za više od pet posto. Nekim tužbama još nije kraj. 

No zamah poslovanja Bayera i dalje je velik. U fiskalnoj 2023. godini Grupa je ostvarila prodaju od 47,6 milijardi eura. Troškovi istraživanja i razvoja prije posebnih stavki iznosili su pri tom 5,8 milijardi eura, što dovoljno govori o kakvom je farmaceutskom divu riječ.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari