Europska komisija istražuje državnu pomoć Lufthansi u vrijeme pandemije

Pixabay.com
Lufthansa, Foto: Pixabay.com

Europska komisija otvorila je istragu o njemačkoj državnoj pomoći zrakoplovnoj kompaniji Lufthansa tijekom pandemije koronavirusa.

Vlada Njemačke je za rekapitalizaciju Lufthanse u sklopu Privremenog pandemijskog okvira izdvojila šest milijardi eura i Komisija je odobrila mjeru, ali njezinu odluku poništio je Opći sud EU, utvrdivši greške u postupku.

“Opći sud zaključio je da mjera rekapitalizacije Lufthanse nije ispunila nekoliko uvjeta iz Privremenog okvira za COVID”, stoji u obrazloženju odluke.

Istragom će se pokušati utvrditi je li Lufthansa ispunjavala uvjete za pomoć. Razmotrit će, piše Hina, i je li trebao biti uspostavljen mehanizam koji bi vladu motivirao na izlazak iz vlasničke strukture te analizirati cijenu dionica u trenutku moguće konverzije “tihog vlasništva” u dionički paket.

Bruxelles najavljuje i analizu “značajne tržišne moći” Lufthanse u zračnim lukama poput Duesseldorfa i Beča.

Lufthansa je već u cijelosti vratila pomoć pa će utjecaj presude na kraći rok vjerojatno biti ograničen. Značajnije posljedice moguće su u državnim subvencijama u budućnosti.

Glasnogovornik Lufthanse ponovio je da su vratili pomoć i istaknuo da su u godišnjem izvješću za 2023. prognozirali otvaranje istrage, po uzoru na slične slučajeve.

Luftansa se na presudu žalila drugostupanjskom Sudu EU i postupak još nije dovršen.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari