Cijene nafte u porastu uoči objava o kamatnim stopama

FREEPIK.COM
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte su u porastu, a ulagači su ostali oprezni uoči donošenja odluka o ključnim kamatnim stopama i objave podataka o inflaciji, dok su zabrinutosti oko viška ponude i usporavanja rasta potražnje spriječile dodatni rast.

Fjučersi sirove nafte Brent za veljaču porasli su za 47 centi ili 0,6 posto, te iznose 76,50 američkih dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za isporuke u siječnju porasle za 50 centi ili 0,7 posto, te iznose 71,82 dolara po barelu.

Izvješće o američkom indeksu potrošačkih cijena (CPI) treba biti objavljeno tijekom dana, dok će dvodnevni sastanak o monetarnoj politici Saveznog odbora za otvorena tržišta (FOMC) završiti u srijedu.

Općenito se očekuje da će američke Federalne rezerve (FED) zadržati stabilne stope, ali zapisnik FED-a za studeni, kako piše Reuters, pokazao je da su kreatori politike i dalje zabrinuti da bi inflacija mogla biti uporna, ostavljajući „otvorena vrata“ za dodatno pooštravanje ako bude potrebno.

„Pratit će se i daljnji napredak inflacije kako bi se potvrdila učinkovitost postojećih restriktivnih politika i dalo više prostora FED-u da razmotre smanjenje stope 2024. ako se ekonomski uvjeti pogoršaju”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni analitičar u IG-u, u bilješci.

U međuvremenu, Reuters najavljuje i da su zemlje Europske unije blizu dogovora o predloženom 12. paketu sankcija Rusiji, usmjerenom na zabranu dijamanata ruskog podrijetla i nove mjere za zaustavljanje dotoka ruske nafte.

Međutim, ulagači u naftu i dalje su skeptični da će ukupna ponuda pasti nakon što je grupa OPEC+ obećala smanjiti 2,2 milijuna barela dnevno za prvi kvartal 2024. godine, jer se očekuje da će rast proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a sljedeće godine dovesti do viška ponude.

I WTI i Brent su u tržišnoj strukturi contango, kada su promptni ugovori niži od ugovora s kasnijim datumom, za prvih nekoliko mjeseci 2024. godine, što ukazuje da ulagači smatraju da postoji manja potražnja za sirovom naftom ili odgovarajuća ponuda za te mjesece.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari