Cijene nafte stabilne iznad 90 dolara

pixabay.com
Cijene nafte stabilne, ilustracija Foto: Pixabay.ocm

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 90 dolara, balansirajući između jačeg dolara i najave Saudijske Arabije i Rusije da će ograničavati opskrbu do kraja godine.

Na londonskom je tržištu, prenosi Hina, cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnji kraj trgovine i iznosila je 90,14 dolara. Na američkom tržištu porasla je za 23 centa, na 86,92 dolara.

Trgovce je jučer iznenadila i objava Saudijske Arabije da će smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno do kraja godine, budući da su očekivali da će odluku produljiti samo do kraja listopada. I Rusija je objavila da će produljiti odluku o smanjivanju izvoza, za 300 tisuća barela dnevno, do kraja prosinca.

U srijedu tržišta su se fokusirala na saudijsku napomenu da će analizirati stanje na tržištu svakog mjeseca kako bi utvrdili treba li je još više smanjiti ili možda povećati, prema izvješću novinske agencije SPA.      

Saudijska Arabija i Rusija, piše Hina, smanjuju opskrbu povrh dogovora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koje su ovog ljeta odlučile na tržište izbacivati manje barela do kraja iduće godine.

Protuteža najavi duljeg razdoblja smanjene opskrbe bio je jači dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, kočeći potražnju. Indeks koji prati kretanje dolara prema košarici ostalih šest valuta bio je u srijedu blizu najviše razine u šest mjeseci.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u utorak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 91,27 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari