CEB želi nastavak suradnje s HBOR-om, trenutno aktivan samo jedan projekt

Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: HGK/Promo

Ministar financija Marko Primorac sastao se u Parizu s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Carlom Monticellijem te između ostalog razgovarao o razvoju strategije za socijalnu stanogradnju i pristupačno stanovanje, izvijestilo je Ministarstvo financija.

Na sastanku su Primorac i guverner Monticelli ocijenili iznimno uspješnom suradnju Hrvatske s CEB-om tijekom proteklog razdoblja, te razgovarali o trenutnim projektima i onima u pripremi. Razmatrana su dodatna socijalna područja koja bi CEB mogao podržati u Hrvatskoj u srednjem roku, prenosi Hina.

Kako se navodi, trenutačno je aktivan samo jedan javni projekt koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), dugogodišnji partner CEB-a.

Projekt je usmjeren na jačanje konkurentnosti hrvatskih mikro, malih i srednjih poduzeća, otvaranje radnih mjesta, unaprjeđenje životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima te obnovu područja pogođenih prirodnim i ekološkim katastrofama. CEB pokazuje interes za nastavak suradnje s HBOR-om u budućnosti.

Također je u pripremi projekt izgradnje zatvorske infrastrukture, koju će zbog kompleksnosti investicije CEB podržati i tehničkom pomoći. CEB je jedina međunarodna financijska institucija koja može podržati financiranje projekta u tom području. Nadalje, CEB je spreman podržati jačanje kapaciteta Hrvatske za apsorpciju sredstava EU-ovih fondova, što ostaje prioritet u budućem razdoblju, navodi se.

Razgovaralo se i o razvoju strategije za socijalnu stanogradnju i pristupačno stanovanje, koju CEB pomaže razviti s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Hrvatska i CEB surađuju već više od 25 godina na podršci socijalnim projektima. Tijekom tog razdoblja, CEB je uložio oko 1,4 milijardi eura u 24 istaknuta socijalna javna projekta u Hrvatskoj, uključujući područja kao što su zdravstvo, obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zaštita od poplava, vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, razvoj otoka, podrška malom i srednjem poduzetništvu te lokalna infrastruktura, priopćilo je Ministarstvo financija.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari