Zapečaćena vrata tvrtke koja zapošljava strane radnike

Plaća, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Državni inspektorat, zbog zapošljavanja na crno, na 30 je dana zapečatio vrata tvrtke koja posreduje u zapošljavanju stranih radnika za potrebe platformi za dostavu hrane. Utvrđeno je da jedan strani državljanin nije imao dozvolu za boravak i rad te da je prekršen zakon u vezi s neprijavljivanjem obveznog mirovinskog osiguranja. Bilo je i pritužbi radnika na smještaj, plaćanje i radne uvjete.

Ove i prošle godine Državni inspektorat ovdje je obavio tri nadzora u kojima su, vezano uz strane radnike, otkrili kršenje zakona. Rezultat – zapečaćena vrata, prenosi HRT.

Iz tvrtke kojoj je Državni inspektorat blokirao rad na trideset dana priznaju da su utvrđene neke nepravilnosti i da rade na njihovu uklanjaju. A u vezi s pritužbama radnika sve odbacuju.

“Što se tiče navodnih pritužbi, ističemo kako su iste netočne. Dakle, nije točno da imamo veliki broj domaćih i stranih radnika koji rade na crno, nije točno da ne isplaćujemo plaću ili da jako dugo kasnimo s isplatama istih te nije točno da je smještaj radnika katastrofalan.”, priopćeno je iz tvrtke Etera Plus d.o.o.

Iz Nezavisnih sindikata Hrvatske poručuju da se vrlo često pronađe poslodavac koji iskorištava strane radnike, koji se prema njima odnosi kao prema robi. 

Iz Ministarstva rada objašnjavaju da se uz pomoć inspektorata pokušava stati na kraj nepoštenim poslodavcima. 

Tvrtke, poput one kojoj je inspektorat zatvorio vrata, u očima zakona također su poslodavci. Kao takvi, prema zakonu, objašnjavaju iz Ministarstva, imaju i sve obveze poslodavaca – kako prema državi, tako i prema domaćim i stranim radnicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari