Veliki pad prodaje Porschea u SAD-u zbog dijelova proizvedenih u Kini

Pixabay.com/Capri Tography
Porsche, Foto: Pixabay.com/Capri Tography

Njemački proizvođač luksuznih sportskih automobila Porsche objavio je da mu je prodaja blago smanjena u prvom tromjesečju 2024., uz veliki pad u Kini i SAD-u.

U prva tri ovogodišnja mjeseca Porsche je diljem svijeta isporučio ukupno 77.640 vozila, što predstavlja pad od četiri posto u usporedbi s istim kvartalom prošle godine. Kompanija je u Kinu, najvažnije tržište, i u Sjevernu Ameriku izvezla gotovo za četvrtinu manje vozila nego na početku 2023.

Među razlozima pada isporuka u Kinu od 24 posto izdvajaju prije svega napetu gospodarsku situaciju na kineskom tržištu, ali i visoku poredbenu osnovicu, budući da je, kako podsjećaju, u istom prošlogodišnjem razdoblju prodaja bila izrazito jaka zbog nagomilanih narudžbi iz pandemijskog razdoblja, prenosi Hina.

Porscheova prodaja u Sjevernoj Americi pala je za 23 posto u prvom redu zbog kašnjenja isporuka nekih modela povezanih s carinskim procedurama, pojašnjavaju u tvrtki.

Tisuće Audijevih i Porscheovih automobila ostale su u prvoj polovini veljače pred lukama u Sjedinjenim Američkim Državama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje.

Njemački poslovni list Handelsblatt izvijestio je da je problematična komponenta ugrađena u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley.

Prodaja Porschea u matičnoj Njemačkoj porasla je pak u prvom tromjesečju za 37 posto, a u ostatku Europske unije za otprilike 10 posto.

Na ostalim inozemnim tržištima, koja uključuju Afriku, Latinsku Ameriku, Australiju, Japan i Koreju, porasla je oko 14 posto, objavila je njemačka tvrtka.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari