Uoči turističke sezone objavljeni podaci o kakvoći mora

Freepik.com
More, Foto: Freepik.com

U Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibenik. održan je XXIX. radni sastanak županijskih zavoda za javno zdravstvo i županijskih upravnih odjela, organiziran u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, a na temu kakvoće Jadranskog mora i voda u Republici Hrvatskoj.

Kakvoća mora se u Republici Hrvatskoj kontinuirano prati od 1989. godine, s tim da se 1996. praćenje proširilo na sve obalne županije, priopćeno je nakon završetka dvodnevnog sastanka na kojem su prezentirani podaci o čistoći mora i prirodnih kupališta na kopnu. 

Sezona kupanja u RH traje od 1. lipnja do 15. rujna, a kalendar praćenja kakvoće mora se u sezoni 2023. provodio od 15. svibnja do zaključno 1. listopada. Laboratorijska ispitivanja obalnih zavoda za javno zdravstvo su tijekom sezone raspoređena u 10 ciklusa, s razmakom od po 15 dana. Prošlogodišnja sezona kupanja bila je karakteristična i po tome što je 11. svibnja 2023. godine Vlada RH donijela Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, čime su nakon pune četiri godine prestale važiti Preporuke HZJZ za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom navedene epidemije, koje su 14. 5. 2020. godine bile donesene u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na osnovu graničnih vrijednosti mikrobioloških parametara iz Uredbe (crijevni enterokoki i Escherichia coli) ispitivanje kakvoće mora je u sezoni 2023. provedeno na ukupno 1.008 plaža hrvatskog dijela Jadrana, s ukupno prikupljenih 10.208 pojedinačnih uzoraka, od čega je 96,64 posto ocijenjeno „izvrsno“, 2,04 posto „dobro“, 0,91 posto „zadovoljavajuće“ te 0,41 posto „nezadovoljavajuće“.

Godišnje ocjene se određuju po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kakvoći mora. U sezoni 2023. je na 951 (ili 94,35 posto) mjernom mjestu utvrđena „izvrsna“ godišnja ocjena, na 38 (ili 3,77 posto) točaka „dobra“, na 6 (ili 0,59 posto) točaka „zadovoljavajuća“ te na 13 (ili 1,29 posto) točaka „nezadovoljavajuća“.

izvor: EU Izvješće o kakvoći mora/vode u 2022. g.

Za određivanje konačne ocjene, koja se odnosi na razdoblje praćenja od 2020. do 2023. godine (ili za 4 uzastopne godine praćenja), je 933 mjernih mjesta steklo uvjete, od čega je 909 (ili 97,43 posto) mjesta dobilo „izvrsnu“ konačnu ocjenu, 12 (ili 1,28 posto) je dobilo „dobru“, 1 (ili 0,11 posto) točka dobila je „zadovoljavajuću“, a 11 (ili 1,18 posto) točaka „nezadovoljavajuću“ konačnu ocjenu.

Čistoća kopnenih voda i kupališta
 
U sezoni kupanja na kopnenim vodama utvrđeno je 13 lokacija za kupanje, s ukupno 27 kupališta/plaža i to na rijekama: Korana, Kupa, Sava, Drava i Novčica te na jezerima: Orahovičko u Orahovici, Bajer u Đakovu, Motičnjak u Varaždinu, Jarun i Bundek u Zagrebu, Lepenica i Bajer u Fužinama, Sabljaci u Ogulinu te Modro jezero u Imotskom.

Ispitivanje je u sezoni kupanja 2023. provedeno na 40 točaka te je prikupljeno 300 uzoraka putem ovlaštenih laboratorija pri nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo, tj. ovisno o potvrđenim kupalištima. Mikrobiološki pokazatelji (Escherichie coli i crijevni enterokoki) su praćeni prilikom uzorkovanja.

Na temelju godišnje ocjene kakvoće voda, 83 posto voda je ocijenjeno „izvrsnom“ i „dobrom“ kakvoćom, 5 posto „zadovoljavajućom“ te 7 posto „nezadovoljavajućom“ kakvoćom voda za kupanje. U promatranom razdoblju „izvrsne“ i „dobre“ kakvoće bilo je 72 posto na osnovu Uredbe, odnosno 88 posto na osnovu Direktive o vodi za kupanje.

Vode za kupanje na kojima nije bilo monitoringa u sezoni 2023. nisu klasificirane, kao niti kupališta za koja u promatranom razdoblju nije postignut dovoljan broj rezultata analiza potrebnih za klasifikaciju.

Prilikom uzorkovanja voda i mora, pratili su se i meteorološki uvjeti, temperatura vode, kao i vidljivo onečišćenje, kako je važećim Uredbama i propisano.

Prema službenim podacima Europske agencije za okoliš, Republika Hrvatska se u 2022. g. prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora/voda za kupanje, iznova nalazi na visokom četvrtom mjestu u Europi (iza Cipra, Austrije i Grčke), odnosno na još višem 3. mjestu među državama-članicama (iz Cipra i Grčke), koje imaju izlaz na neko od europskih mora. Pokazatelj je to dugogodišnje kvalitete upravljanja kakvoćom mora i voda za kupanje te očuvanosti morskog okoliša.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari