U upravama hrvatskih tvrtki samo 16 posto žena, EU direktiva nameće nova pravila

Konferencija o rodnoj ravnoporavnosti, Foto: HUP/Promo

Hrvatska je u ovoj godini obvezna prenijeti europsku Direktivu o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi u svoje nacionalno zakonodavstvo. Konkretno, treba osigurati da do 30. lipnja 2026. godine najmanje 40 posto radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 posto svih direktorskih pozicija bude popunjeno – ženama.

Udio žena u nadzornim odborima u Hrvatskoj danas iznosi 23 posto, dok je prosječan broj žena u upravama tek 16 posto, objavljeno je na konferenciji “Rodna ravnopravnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha” koju su organizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Veleposlanstvo Kanade.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako je došlo do blagog rasta spomenute statistike u posljednjih nekoliko godina, no da i dalje moramo napraviti više kako bi rodna ravnopravnost postala standard, a ne pravilo.

Ivan Malenica, Foto: HUP Promo

“U okviru novog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima vodit ćemo računa da uvođenjem novih pravila ne stvaramo dodatna administrativna opterećenja, već da osiguramo implementaciju svih instrumenata koji će osigurati rodnu ravnopravnost”, istaknuo je Malenica.

Prema izvješću kompanije McKinsey iz 2021. godine, Hrvatska može povećati svoj BDP za četiri milijarde eura godišnje do 2030. kroz tri faktora: veću participaciju žena na tržištu rada, više žena u najproduktivnijim sektorima te manje neplaćenog rada, odnosno onog koji ženu čeka kada dođe kući.

U izradi nacionalne regulative sudjeluje i HUP koja namjerava proaktivno doprinijeti oblikovanju rodno osviještenih politika, ali i ponovno aktivirati Bazu žena kao snažan instrument kojim žele istaknuti značajan broj kvalificiranih žena spremnih preuzeti odgovorne upravljačke uloge.

“Drago mi je da je EU nakon 12 godina lobiranja konačno usvojila Direktivu, sama činjenica da se tako dugo pregovaralo govori nam da se dugo razmišljalo postoji li druga opcija za postizanje ravnopravnosti, ali očito se na kraju moralo posegnuti za zakonskim kvotama. HUP će se aktivno uključiti u transponaciju i borit ćemo se da Direktiva ne bude samo obvezna za kompanije izlistane na burzi, već i državne tvrtke jer je poslodavac taj koji svojim primjerom treba pokazati kako se promovira rodna ravnopravnost”, napomenula je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari