Trgovinska bilanca EU ostvarila suficit od milijardu eura

pixabay.com
Trgovinska bilanca u suficitu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nakon šest tromjesečja kontinuiranog deficita, trgovinska bilanca Europske unije vratila se na razinu suficita, zbog pada cijena energije, u drugom tromjesečju 2023 godine.

Nedavni trgovinski podaci, objavio je danas Eurostat, pokazuju da je u drugom tromjesečju 2023. godine izvoz pao za 2,0 posto, a uvoz za 3,5 posto, što je dovelo do trgovinskog suficita od milijardu eura.

Ovi podaci pokazuju jasno poboljšanje u odnosu na deficit od 155 milijardi eura zabilježen u trećem tromjesečju 2022. godine, što je najveća razina deficita od 2019. godine.

Porast trgovinske bilance; Izvor: Eurostat, https://ec.europa.eu/eurostat

Smanjenje uvoza izvan EU u drugom tromjesečju 2023. godine najviše je povezano s padom u sektoru energije od 15,6 posto i sirovina od 10,9 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. godine. Što se tiče izvoza, svi su sektori zabilježili pad, osim za strojeve i vozila, koji je „u plusu“ za 2,5.

Najviše je pao izvoz energije (-22,5 posto) i sirovina (-9,3 posto).

Europska unija je imala i trgovinski suficit od 15,6 milijardi eura za hranu, piće i duhan, te 48,5 milijardi eura za kemikalije.

U drugom tromjesečju 2023. trgovinska bilanca za strojeve i vozila povećala se treći kvartal zaredom, dosegnuvši 52,4 milijarde eura. Vrijednost još uvijek nije blizu najveće vrijednosti zabilježene u prvom kvartalu 2019. godine, kada je iznosila 60,7 milijardi eura.

Što se tiče energije, trgovinska bilanca poboljšala se s deficita od -115,3 milijarde eura u prvom kvartalu godine, na -100,0 milijardi eura u drugom kvartalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari