Sustav EU za trgovanje emisijama širi se na sektore zgradarstva i cestovnog prometa

Foto: Marek Piwnicki/Pexels

Europska unija postavila je ciljeve koji predviđaju smanjenje zagađenja za 50 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine, a prate je i njezini propisi koji zahtijevaju zelenije i odgovornije poslovanje.

Kako podsijećaju iz Hrvatske gospodarske komore, sustavom EU-a za trgovanje emisijama (ETS) od 2005. ograničava se ispuštanje stakleničkih plinova kod energetski intenzivne industrije, proizvođača energije i zračnog prijevoza. Tijekom godina Europska je unija povećavala cilj smanjenja stakleničkih plinova, a u skladu s tim i modificirala ETS sustav.

“Jedna od posljednjih reformi uključuje širenje obuhvata EU ETS-a i na sektore zgradarstva, cestovnog prometa i male industrije, odnosno na distributere koji dobavljaju goriva za zgrade, cestovni promet i određene druge sektore. Za njih će se formirati novi, izdvojeni sustav – EU ETS 2, koji bi trebao postati operativan 2027. godine”, naveli su iz HGK.

Kako bi pripremili tvrtke na nove obaveze, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom financija organizirala je nedavno i HGK radionicu EU ETS 2 – sustav trgovanja emisijama za sektore zgradarstva i cestovnog prometa te goriva za dodatne sektore.

Hrvatska je uključena u program pod nazivom Spremni za 55 posto. Naime, Europskim zakonom o klimi postizanje klimatskog cilja EU-a, odnosno smanjenje emisija EU-a za najmanje 55 posto do 2030. godine, postalo je pravna obveza. Zemlje EU-a rade na novom zakonodavstvu kako bi postigle taj cilj i EU učinile klimatski neutralnim do 2050, navode iz Europskog vijeća.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Paket Spremni za 55 posto niz je prijedloga za reviziju i ažuriranje zakonodavstva EU te pokretanje novih inicijativa kako bi se osiguralo da politike EU-a budu u skladu s klimatskim ciljevima koje su dogovorili Vijeće i Europski parlament.

“Paketom prijedloga želi se pružiti dosljedan i uravnotežen okvir za postizanje klimatskih ciljeva EU-a kojima se osigurava poštena i socijalno pravedna tranzicija. Održavaju se i jačaju inovacije i konkurentnost industrije EU-a te istodobno osiguravaju jednaki uvjeti u odnosu na gospodarske subjekte iz trećih zemalja, podupire se položaj EU kao predvodnika u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena”, navode iz Europskog vijeća.

Cilj je paketa Spremni za 55 posto reformirati ETS EU-a kako bi postao ambiciozniji. Nove odredbe, kako dodaju iz Vijeća Europe, uključuju obuhvaćanje emisija iz pomorskog prometa, brže smanjenje emisijskih jedinica u sustavu i postupno ukidanje besplatnih emisijskih jedinica za neke sektore, provedbu globalnog programa za neutralizaciju i smanjenje emisija ugljika za međunarodno zrakoplovstvo (CORSIA) putem ETS-a EU-a povećanje sredstava za Fond za modernizaciju i Inovacijski fond, reviziju rezerve za stabilnost tržišta.

“Reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama (EU ETS) provodi se u sklopu zakonodavnog paketa Spremni za 55 posto Europske unije. Cilj je smanjenje emisija za 62 posto u odnosu na razine iz 2005. Također, cilj je smanjenje ukupne količine emisijskih jedinica, što će rezultirati povećanjem cijene jedinica na tržištu. Prosječna cijena u 2022. je bila 80,10 eura”, rekla je Višnja Grgasović iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Crna Gora oporezuje CO2

U Srbiji se o EU ETS-u priča već deset godina, a prošle 2023. ta priča se zaoštrila.

Glavni uvjet da Srbija uđe u ovaj sustav je da Elektroprivreda Srbije uvede odgovarajuće mjerenje emisije ugljika.

Kako javlja SerbiaEnergy.eu, EPS je Zakonom o klimatskim promjenama regulirao mjerenje emisije ugljika, a podzakonski akti trebali bi oblikovati EU ETS Direktivu u području praćenja i izvješćivanja o emisijama stakleničkih plinova. Uvođenje ovog sustava za početak bi trebalo stajati 3,4 milijuna eura.

Nekoliko zemalja, kako prenosi portal Solar.net, radi na usklađivanju svog klimatskog zakonodavstva sa pravilima EU. Albanija, Crna Gora i Srbija usvojile su zakone o klimi, dok Sjeverna Makedonija sprovodi javnu raspravu o nacrtu.

Samo Crna Gora ima oporezivanje CO2, ali cijene su na razini puno nižoj od cijena temeljenih na EU ETS-u.

12 Odgovora

  1. Slažem se s važnošću inicijativa poput “Spremni za 55 posto” i reformi sustava trgovanja emisijama (ETS) EU-a. Proširenje obuhvata na sektore poput zgradarstva i cestovnog prometa pokazuje predanost prilagodbi novim izazovima u borbi protiv klimatskih promjena. Ambiciozni ciljevi i pravedna tranzicija ključni su za održavanje ravnoteže između zaštite okoliša, održivog razvoja te potrebe za inovacijama i konkurentnosti industrije. Informiranost i suradnja tvrtki igraju ključnu ulogu u ostvarivanju tih ciljeva.

  2. Energije nikad dosta. U svom vrhuncu trusio sam po 8 Red Bull-ova dnevno pa mogu i osobno posvjedočiti da je energija izvrsna stvar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari