Shell preuzima singapursku LNG tvrtku

https://creativehub.shell.com/web/1783c1190a5b2744/brand-and-identity/?mediaId=312D17E4-6358-4BDE-B76A1838F86A517C
Shell, Foto: www.shell.com

Tvrtka Shell kupuje singapursku kompaniju za ukapljeni prirodni plin (LNG) Pavilion Energy, od globalne investicijske kompanije Temasek, te će tako ova naftna kompanija ojačati svoju vodeću poziciju u LNG-u. Shell i Temasek u svojim priopćenjima nisu otkrili financijske detalje prodaje, no Reuters saznaje da je ugovor vrijedan stotine milijuna američkih dolara.

Shell je priopćio da će akvizicija biti obuhvaćena njegovim smjernicama o kapitalnim izdacima u gotovini, koje ostaju nepromijenjene.

“Dogovor premašuje stopu interne stope povrata za Shellovo integrirano plinsko poslovanje, ispunjavajući njegovu ambiciju rasta od 15-25 posto za kupljene količine, u odnosu na 2022. godinu”, rekao je Shell u svojoj izjavi.

Shell je planirao proširiti svoje poslovanje s LNG-om za 20 do 30 posto do 2030. godine, u usporedbi s godinom ranije, a očekuje se da će ovaj ugovor pomoći u ispunjenju tih ciljeva, pojašnjava se i priopćenju. Tvrtka očekuje i da će globalna potražnja za LNG-om porasti za više od 50 posto do 2040. godine, kako se ubrzava prelazak s ugljena na plin u Kini, zemljama južne i jugoistočne Azije.

“Vjerujemo da je Shell u dobroj poziciji za razvoj poslovanja Pavilion Energyja i jačanje njegovog globalnog LNG čvorišta u Singapuru,” izjavila je Juliet Teo, Temasekova voditeljica grupe za razvoj portfelja i voditeljica singapurskog tržišta.

Ugovor će omogućiti Shellu, već najvećem svjetskom trgovcu LNG-om, pristup tržištima plina u Europi i Singapuru nakon što je prošle godine zaradio milijarde profita.

Zoë Yujnovich, Shellova direktorica integriranog plina i proizvodnje, rekla je da će kupnja donijeti materijalne količine i dodatnu fleksibilnost njegovom globalnom portfelju. Ugovor je uslijedio nešto više od desetljeća nakon što je Temasek osnovao Pavilion Energy kako bi odgovorio na rastuću potražnju za energijom u Aziji i podržao energetsku tranziciju.

https://creativehub.shell.com/web/1783c1190a5b2744/brand-and-identity/?mediaId=312D17E4-6358-4BDE-B76A1838F86A517C
Shell spremnici, Foto: www.shell.com

Od 2013. Pavilion Energy se proširio iz Singapura u Europu i izgradio portfelj koji uključuje oko 6,5 milijuna tona godišnje ili takozvanih mtpa ugovora o opskrbi LNG-om od dobavljača kao što su Chevron, BP i QatarEnergy. Pavilion Energy također ima ugovore o preuzimanju s vodećim američkim postrojenjima za ukapljivanje Corpus Christi Liquefaction, Freeport LNG i Cameron LNG.

U priopćenju Temaseka navodi se da će ova tvrtka zadržati svoju jedinicu u potpunom vlasništvu Gas Supply Pte Ltd (GSPL), koja uvozi prirodni plin iz Južne Sumatre u Indoneziji.

Ugovori o plinovodu Pavilion Energyja s kupcima u energetskom sektoru također nisu dio transakcije i bit će novirani u GSPL, prije završetka akvizicije. Štoviše, oko 20 posto udjela tvrtke Pavilion Energy u blokovima 1 i 4 u Tanzaniji neće biti uključeno u posao, priopćile su obje tvrtke.

Prema glasnogovorniku Temaseka, Pavilion će nastaviti poslovati kao zasebna i neovisna tvrtka, dok se transakcija ne završi. Očekuje se da će transakcija, podložna regulatornim odobrenjima, biti dovršena do prvog tromjesečja sljedeće godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari