Raste broj putnika autobusom i brodom, smanjuje se broj putovanja vlakom i avionom

Pexels.com
Prijevoz autobusom, Foto: Pexels.com/Lukas Hartmann

U prvom tromjesečju 2024. godine, ukupno je prevezen 18,1 milijun putnika, što je u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. godine porast za 0,3 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

„Porast u prijevozu putnika ostvaren je u cestovnome linijskom prijevozu autobusima, za 1,5 posto, a ostvarili su ga i hrvatski brodari u pomorskome i obalnom prijevozu, za devet posto“, navodi se u priopćenju.

Smanjenje prometa evidentirano je u sektoru prijevoza putnika željezničkim prijevozom pa se, prema privremenim podacima DZS-a, željeznicom prevezlo 4,1 posto manje putnika. I kod hrvatskih zračnih prijevoznika evidentiran je pad prometa, za 0,1 posto.

Prema konačnim podacima, u razdoblju od siječnja do prosinca 2023. ukupno su prevezena 84,2 milijuna putnika, što je u usporedbi s istim razdobljem 2022. porast za dva posto. U željezničkom prijevozu ostvaren je porast za 28,3 posto, u zračnom prijevozu za 15,9 posto te u pomorskome i obalnom prijevozu za 4,7 posto. U cestovnome linijskom prijevozu putnika uočava se pad, za 9,9 posto“, priopćeno je iz DZS-a.

U prvom tromjesečju 2024. ukupno je prevezeno 30,4 milijuna tona robe, što je u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. porast za pet posto.

Porast u prijevozu robe ostvarili su prijevoznici teretnih vozila hrvatske registracije, za 5,5 posto, brodovi svih zastava na unutarnjim vodnim putovima, za 12,9 posto, te željeznički prijevoznici, za 28 posto.

Pad su zamijetili i hrvatski brodari u pomorskome i obalnom prijevozu, za 7,1 posto, te hrvatski zračni prijevoznici, za 7,6 posto. I u cjevovodnom transportu evidentiran je pad prometa i to za 21,8 posto.

12 Odgovora

  1. Ma više se ni ne zna procijeniti što je najviše isplativije i vremenski i cijenovno

  2. Vlak stvarno je najbolje prijevozno sredstvo, ali HŽ je katastrofa pa nije ni čudo da je pao promet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari