Problem za Luku Ploče: ArcelorMittal Zenica ugasio pogon koksare

Val Grupa
Luka Ploče, Foto: Val Grupa

Luka Ploče obavijestila je Zagrebačku burzu (ZSE) kako je jedan od njezinih najvećih partnera, ArcelorMittal Zenica ugasio pogon koksare.

„Luka Ploče d.d., kao izdavatelj gore navedene vrijednosnice koja je uvrštena na Službeno tržište Zagrebačke burze d.d., obaviještava investitore i javnost da je jedan od najznačajnijih poslovnih partnera ArcelorMittal Zenica ugasio pogon koksare, a koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici koja i dalje nastavlja s radom.“, stoji u priopćenju ZSE.

ArcelorMittal Zenica je dugi niz godina preko luke Ploče uvozio veće količine ugljena, a koji je korišten kao sirovina za proizvodnju koksa.

Posljedica ove okolnosti je da ArcelorMittal Zenica do daljnjega neće uvoziti ugljen preko luke Ploče, već će nabavljati koks dijelom na tržištu Bosne i Hercegovine, a dijelom će se uvoziti.

„U 2023. godini ArcelorMittal Zenica je preko luke Ploče uvezao ukupno 403.570 tona ugljena, dok je u prvih pet mjeseci 2024. godine uvezeno ukupno 38.000 tona ugljena. Uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom.“, izvijestila je tvrtka.

U prvom kvartalu ove godine poslovni prihodi Grupe Luka Ploče iznosili su 23,211 milijuna eura, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, kad su iznosili 22,836 milijuna eura. Rezultat je to većeg prihoda od prodaje roba uslijed porasta cijena roba na svjetskom tržištu u odnosu na isto razdoblje i to za 5,86 posto, dok je istodobno zabilježen dva posto manji prihod od prodaje lučkih usluga, špedicije, pomorskih usluga i brodarskih usluga.

Luka Ploče imala je 4,780 milijuna tona ukupnog prometa tereta preko 340 brodova koji su uplovili u luku.

LUKA PLOČE d.d.

Trg kralja Tomislava 21, 20340, Ploče, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
94.544.360,47 (2022.)
Broj zaposlenih:
389 (2022.)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari