Prazni državni stanovi u Njemačkoj, unatoč stambenoj krizi

Freepik.com
Stan, ilustracija, Foto: Freepik.com

Više od 360.000 četvornih metara stambenog prostora u vlasništvu njemačke države je prazno, pokazuju podaci u koje je uvid dobila agencija dpa. Njemačkoj, po procjenama stručnjaka, nedostaje oko 600.000 stanova.

Riječ je o nekoliko tisuća stanova u kojima bi, prema informacijama, trebali biti smješteni državni službenici.

Samo u Berlinu Državna agencija za nekretnine vlasnik je 18.000 četvornih metara praznih stanova. BIMA spada među najveće vlasnike nekretnina u Njemačkoj, podsjeća dpa.

U ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju.

U nekoliko slučajeva stanovi se ne mogu koristiti dugoročno zato što nemaju potrebne dozvole, navode u ministarstvu.

Zastupnica Ljevice u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu Caren Lay, smatra da dio odgovornosti za nestašice stambenog prostora snosi vlada, s obzirom na brojne prazne nekretnine u državnom vlasništvu, prenosi Hina.

Od ukupno gotovo šest milijuna četvornih metara državnih, komercijalnih i drugih nekretnina, što uključuje i uredske, skladišne ​​i proizvodne prostore, trenutačno je prazno oko 2,8 milijuna četvornih metara, rekli su iz ministarstva.

Oko 638.000 četvornih metara tih nekretnina nije upotrebljivo, a država planira prodati oko 453.000 četvornih metara, kažu u ministarstvu.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari