Ponovno najavljena izgradnja tunela koji će povezati Afriku i Europu

Tunel, ilustracija. Foto: Pixabay/Pexels

Marokanska nacionalna tvrtka za proučavanje Gibraltarskog tjesnaca (SNED) otkrila je planove za izgradnju pomorskog tunela koji povezuje Maroko i Španjolsku, doznaje SNRTnews.

Ako projekt doista dobije “zeleno svjetlo”, planirano je da bude dovršen prije 2030. godine, kada će Španjolska, Portugal i Maroko biti domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu.

Tunel, koji je prvi put predložen još 1979. godine, omogućio bi brzu željezničku vezu između Casablance u Maroku i Madrida u Španjolskoj, što bi moglo smanjiti trajanje putovanja na samo pet i pol sati.

Zajedno sa svojim španjolskim kolegama iz SECEGSA-e, SNED navodno provodi istraživanja kako bi se odredila odgovarajuća tehnologija za izgradnju tunela.

SNED je objavio da su zajedno sa SECEGSA poduzeli ukupno 44 oceanografska istraživanja, pokrivajući više od 10.000 km geofizičkih značajki koristeći seizmičku refleksiju, plus više od 5.000 km bočnih sonarnih istraživanja i 5.000 uzoraka prikupljenih s morskog dna.

Jedan od najvećih izazova je to što je najkraća udaljenost između dva kontinenta, otprilike 14 kilometara, ujedno i najdublja ruta, s dubinama mora u nekim područjima koja dosežu i do 900 metara.

Tu su i seizmički izazovi povezani s Gibraltarskim tjesnacem, s pojačanom tektonskom aktivnošću zbog konvergencije euroazijske i afričke ploče te Alboranske podploče.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari