Prilagodite postavke pristanka

Koristimo kolačiće kako bismo vam pomogli u učinkovitoj navigaciji i izvršavanju određenih funkcija. U nastavku ćete pronaći detaljne informacije o svim kolačićima pod svakom kategorijom pristanka.

Kolačići koji su kategorizirani kao "Potrebni" pohranjuju se u vašem pregledniku jer su neophodni za omogućavanje osnovnih funkcija stranice.... 

Uvek Aktivan

Neophodni su kolačići kako bi se omogućile osnovne značajke ove stranice, kao što je pružanje sigurne prijave ili prilagođavanje vaših postavki pristanka. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke.

Funkcionalni kolačići pomažu u obavljanju određenih funkcija poput dijeljenja sadržaja web stranice na platformama društvenih medija, prikupljanja povratnih informacija i drugih značajki trećih strana.

Analitički kolačići koriste se za razumijevanje načina na koji posjetitelji stupaju u interakciju s web stranicom. Ovi kolačići pomažu u pružanju informacija o metrikama kao što su broj posjetitelja, stopa napuštanja stranice, izvor prometa itd.

Kolačići izvedbe koriste se za razumijevanje i analizu ključnih indeksa učinkovitosti web stranice što pomaže u pružanju boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.

Oglašavački kolačići koriste se za pružanje prilagođenih oglasa posjetiteljima na temelju stranica koje ste prethodno posjetili i za analizu učinkovitosti oglasnih kampanja.

Podravka uložila devet milijuna eura u modernizaciju Žitove pekarne Maribor

Hina
Otvorenje "Žita", Maribor, Foto: Hina/Tanja Pernička

Grupa Podravka je u Mariboru otvorila modernizirani pogon Žitove pekarne, u što je investirala devet milijuna eura, s ciljem jačanja dominantne pozicije te kompanije na slovenskom tržištu te jačanja na hrvatskom i ostalim tržištima.

Investicija uključuje ulaganja u novu pekarsku peć i komoru za dizanje tijesta, tunele za zamrzavanje te druge novitete u pečenju peciva, kruha i u pripremi slastica, priopćeno je iz tvrtke. Također, uspostavljena je linija za automatsko pakiranje peciva i kruha te kotlovnica i strojarnica za kompresorsku postaju. Žito, pekarska industrija iz Sloveniji, tom je investicijom povećala svoje proizvodne kapacitete i automatizirala proizvodnju.

Predsjednica Uprave Podravke, Martina Dalić, kazala je kako je Žito srce Podravkine pekarske industrije te da su tijekom protekle tri godine u Žitu poduzimali brojne promjene i investicije kako bi njegovu proizvodnju osuvremenili i učinili efikasnom. 

Želimo da Žito osnaži svoje dominantne pozicije na slovenskom tržištu, da postanemo relevantan igrač u pekarstvu na hrvatskom tržištu i naravno na drugim tržištima, Sloveniji susjednih zemalja”, istaknula je Dalić.

Zahvalila je i slovenskom ministru gospodarstva Matjažu Hanu na stabilnom poslovnom okruženju i podršci u sagledavanju eksplozije cijene energenata, prenosi Hina. To im je poslovno okruženje, kako je rekla, omogućilo da se u potpunosti fokusiraju na rješavanje tržišnih i internih izazova.

Navela je da su covid kriza, strelovit rast cijena sirovina tijekom post-covid oporavka, dodatno ojačan i osnažen nesigurnostima izazvanim agresijom na Ukrajinu, snažno pogodili pekarsku industriju, jer su promijenili navike potrošača i natjerali sve pekare na prilagodbu novoj situaciji.

Hina
Pekarna Žito, Maribor, Foto: Hina/Tanja Pernička

Osobito teško su se ove promjene odrazile na Žito zbog rascjepkane proizvodnje na velikom broju lokacija, niskog stupnja automatizacije, ogromnog broja proizvoda koji su se proizvodili u malim količinama, nedovoljno moderne tehnologije, ali i nedostatka efikasnosti u menadžmentu. 

„Zato smo morali poduzeti neke teške odluke i pokazati da poslovanje Žita u okviru snažne grupe Podravke ima budućnost“, rekla je Dalić.

Generalni direktor Žita, Tomislav Bujanović, kazao je da se modernizacijom Žitove pekare Maribor povećavaju kapaciteti proizvodnje kruha i peciva za 30 posto, a udvostručuju se i kapaciteti pečenja. Time se, kako je rekao, ide prema postizanju statusa najveće moderne pekare u Sloveniji.

Slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han rekao je kako država mora osigurati poslovnu okolinu koje će omogućiti uspješnost investicija.

„Ova investicija uklapa se u naš akcijski plan povećanja konkurentnosti slovenskog gospodarstva koji pripremamo“, rekao je Han.

Ova investicija, kako je istaknuto na otvorenju, ujedno je i dio višegodišnjeg procesa Zaokreta Žita, kojim su stvoreni uvjeti za dugoročno održivo i uspješno poslovanje. Tijekom cijelog procesa Zaokreta, od početka 2022. do kraja 2024., investicije Grupe Podravka u Žito će iznositi više od 26 milijuna eura, što je veći iznos investicija nego u prethodnih šest godina, od 2016. pa do 2021. godine.

Žito polovinu svoje proizvodnje izvozi, a značajna izvozna tržišta su Hrvatska, Italija, Austrija i druge zemlje zapadne Europe, a izvozi se ne samo kruh nego i slastičarski proizvodi.

PODRAVKA d.d.

Ulica Ante Starčevića 32, 48000, Koprivnica, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
359.395.263,00 (2023)
Broj zaposlenih:
3.254 (2023)

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari