Pad japanskog gospodarstva nadmašio sve prognoze

pixabay.com
Novčanice japanskog Yena, Foto: Pixabay.com

Aktivnost u japanskom gospodarstvu smanjila se u prvom tromjesečju snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene, objavila je vlada u ponedjeljak u izvanrednom priopćenju, istaknuvši pad narudžbi u građevinskom sektoru.

Japanski BDP smanjio se u razdoblju od siječnja do ožujka za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju novi vladini izračuni.

Objava, koja nije bila planirana u službenom kalendaru, navodi i da je ranija procjena pokazivala 0,5-postotni pad aktivnosti.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko se BDP smanjio odnosno koliko je porastao unatrag godinu dana, uz pretpostavku o istom tromjesečnom tempu aktivnosti, iznosila je u prvom tromjesečju minus 2,9 posto.

Dosadašnji izračuni, prenosi Hina, pokazivali su 1,8-postotni pad aktivnosti u 12 mjeseci do kraja siječnja.

Potražnja u građevinskom sektoru bila je znatno slabija no što su pokazivale dosadašnje procjene, ističu u vladi, citirajući podatke ministarstva za prostorno planiranje.

Privatna stambena ulaganja smanjila su se u razdoblju od siječnja za 2,9 posto, za gotovo pola postotnog boda snažnije no što su izvijestili prije mjesec dana.

Državna potrošnja smanjila se pak za 1,9 posto, dok su dosadašnji izračuni pokazivali rast od tri posto.

Na kraju prošle godine BDP je po novim izračunima stagnirao u odnosu na ljetno tromjesečje kada se smanjio za jedan posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari