Oštar pad Wall Streeta u očekivanju govora predsjednika Feda

pixabay.com
Wall Street, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon snažnog rasta prethodnih dana, jer ulagači ne žele riskirati uoči govora predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u petak u Jackson Holeu.

Hina piše da je Dow Jones oslabio 1,08 posto, na 34.099 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,35 posto, na 4.376 bodova, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 13.463 boda.

Nakon snažnog rasta prethodnih dana, jučer su cijene dionica pale u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Posljedica je to opreza ulagača uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu u petak.

Powellovi, kao i komentari drugih čelnika središnjih banaka o situaciji u gospodarstvima i kamatnim stopama mogli bi znatno utjecati na smjer tržišta.

Osnovno je pitanje jesu li inflacijski pritisci u zapadnim gospodarstvima dovoljno popustili da bi središnje banke završile ciklus povećanja kamata ili slijedi još koje povećanje.

Pitanje je, također, koliko će se dugo kamate zadržati na povišenim razinama, odnosno kada bi ih središnje banke mogle početi smanjivati.

Zbog toga su jučer pale i cijene dionica tehnoloških divova, koje su posljednjih dana rasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima proizvođača čipova Nvidie.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari