Nexeov eko projekt uvršten na listu strateških, vrijednost 400 milijuna eura

Foto: Life of Pix/Pexels

Modifikacija proizvodnje klinkera i cementa bez ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu našičke tvrtke Nexe vrijedna 400 milijuna eura, uvrštena je na listu strateških investicijskih projekata RH, izvijestio je u četvrtak ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Projekt CO₂NTESSA, piše Hina, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj.

Cilj je modifikacija proizvodnje klinkera i cementa bez ispuštanja ugljičnog dioskida u atmosferu od 2029. godine. To je temelj za održivu i troškovno učinkovitu proizvodnju cementa s nultom stopom emisije stakleničkih plinova.

Klinker je poluproizvod u cementnoj industriji. Dobiva se pečenjem smjese vapnenca i gline na temperaturi od približno 1450 °C. Mljevenjem klinkera, kojemu se mogu prema namjeni dodati i drugi sastojci, dobiva se cement

Projekt se provodi se zajedno s projektom GT CCS Agencije za ugljikovodike i Plinacra, a uključuje obnovu postojećeg cjevovoda za transport uhvaćenog ugljičnog dioksida iz cementare i izgradnju infrastrukture za njegovo skladištenje.

Ministar Filipović izjavio je prilikom posjeta našičkoj tvrtki kako će Nexeovo ulaganje omogućiti dugoročnu konkurentnost Nexe grupe i pridonijeti dekarbonizaciji.

Izvijestio je i da je u srijedu u Bruxellesu održan sastanak na kojem je podržan našički projekt trajnog zbrinjavanja ugljičnog dioskida u geotermalna ležišta.

To je važno kao preduvjet da investicija u konačnici bude financirana sredstvima EU i Europske investicijske banke, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari