Nagrade ZSE-a: Prema izboru javnosti Podravka imala dionicu godine

Hina/arhiv
Zagrebačka burza, foto: Hina/arhiv

Zagrebačka burza (ZSE) dodijelila je nagrade u sedam kategorija za 2023. godinu, pri čemu je dionicom godine po izboru javnosti proglašena dionica Podravke, koja je nagrađena i u kategoriji dionice s najvećim prometom.

Nagrade su dodijeljene po 12. put, a odbor za nagrade ZSE-a je osim objektivnih, odnosno statističkih kriterija, razmatrao i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala, prenosi Hina.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je izjavila da nagrade potvrđuju da tržište i investitori, kao i šira javnost, prepoznaju sve procese koji se u Podravci provode, a koji rezultiraju i dobrim financijskim rezultatima kompanije. Tu je također istaknula i investicijski ciklus u kompaniji, kao i poboljšanje materijalnih prava radnika i rast plaća, pri čemu je potonje apostrofirala kao posebno značajan prioritet.

Zbog ovogodišnjeg izdanja obveznice i trezorskih zapisa u koje su mogli ulagati građani, nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala pripala je Ministarstvu financija.

Nagradu je preuzeo ministar Marko Primorac, koji je istaknuo da je “narodne” obveznice upisalo oko 45.000 građana, a trezorske zapise njih oko 36.000.

“Govorimo o značajnom vraćanju povjerenja u hrvatsko tržište kapitala, kroz uključivanje i novih ulagatelja, pri čemu je u ova dva izdanja otvoreno oko 27.000 novih ulagačkih računa u SKDD-u”, izjavio je Primorac.

Istaknuo je da je izdanje “narodne” obveznice, u kojem je upisano više od 1,3 milijarde eura, ujedno i najveća investicija građana u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala, dodavši da će se s takvim izdanjima nastaviti i u budućnosti.

Pixabay.com
Burzovni indeksi, ilustracija Foto: Pixabay.com

IT kompanija Span bila je laureat u kategoriji dionice s najvećim porastom prometa, a Hrvatska poštanska banka (HPB) u kategoriji dionice s najvećim porastom cijene.

Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović je kazao da uvođenje eura predstavlja jedan od najvećih doprinosa poslovanju te kompanije, koje je olakšano i ulaskom u šengenski prostor.

InterCapital vrijednosni papiri i ove su godine, po 12. put, dobili nagradu za člana godine, nagradu je preuzeo predsjednik Uprave tog društva Matko Maravić, a kako je poručio, iako se i dalje ne može biti zadovoljno razinom prometa koji Zagrebačka burza ostvaruje, ove godine zadovoljstvo može vladati zbog prinosa i broja novih proizvoda na tržištu.

“Posebno nas veseli uvrštenje novih atraktivnih ETF-ova na Zagrebačku burzu, kao i njihovi ostvareni prinosi, koji su bili iznad velike većine europskih i svjetskih burzi”, izjavio je Maravić.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala pripala je profesorici Editi Čulinović-Herc, koja je predstojnica Katedre za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

PWC-ova nagrada za građenje povjerenja javnosti kroz transparentno izvještavanje dodijeljena je Valamar Rivieri. PWC Hrvatska ove je godine dodijelila i posebno priznanje za najveći napredak u transparentnom izvještavanju, koje je pripalo HPB-u.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić je rekla da je ova godina krenula “depresivno” zbog straha od recesije i visoke inflacije, no od lipnja se došlo u pozitivnu sferu, kolovoz je bio “iznimno dobar”, a ne može se biti nezadovoljno ni s krajem ove godine.

Posebno zadovoljstvo je izrazila zbog trenda rasta cijena, pri čemu je od 11 dioničkih indeksa samo jedan zabilježio pad, dok su ostali imali stope rasta, po 20 i 30 posto, a CROBEXindustrija čak gotovo 60 posto. Izjavila je i da ne može dovoljno naglasiti važnost ulaska u eurozonu i šengenski prostor za sve gospodarske entitete, pa tako i za samu Burzu.

Član Upravnog vijeća Hanfe Jurica Jednačak je rekao da je prije godinu dana vladala “negativna percepcija” oko toga što će se događati na tržištu kapitala u ovoj godini.

No, na kraju se pokazalo da su te “strepnje bile pogrešne”, pri čemu se nakon uspješnog ulaska Hrvatske u eurozonu sentiment na domaćem tržištu kapitala promijenio, rekao je Jednačak, dodavši da je krajem trećeg kvartala ove godine tržišna kapitalizacija iznosila 39,2 milijarde eura, najviše u zadnjih pet godina. U idućoj godini, najavio je, na razini EU-a da će se po prvi puta regulirati i ulaganje u kriptoimovinu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari