Nafta poskupljuje više od jednog dolara, cijena po barelu iznad 89 dolara

Pixabay.com
Naftna industrija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte porasle su jutros za više od jednog dolara zbog izvješća oko potencijalnog širenja sukoba Izraela i Hamasa, koji bi mogao utjecati na opskrbu iz ključne proizvodne regije Bliskog istoka.

Fjučersi sirove nafte Brent, za prosinac, povećani su za 1,16 dolara, ili 1,3 posto, i iznose 89,09 dolara po barelu. Američki West Texas Intermediate (WTI) ugovor za prosinac, veći je za 1,08 američkih dolara, odnosno 1,3 posto, te iznosi 84,29 dolara po barelu, objavio je Reuters.

Iako novi napadi nisu izravno utjecali na opskrbu, povećali su bojazni da bi se sukob u Pojasu Gaze između Izraela, kojeg podržava SAD, i Hamasa mogao proširiti i poremetiti opskrbu od velikog proizvođača sirove nafte Irana, koji podržava Hamas. Rat bi, ocjenjuje Reuters, također mogao utjecati na isporuke iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, i drugih velikih proizvođača u Zaljevu.

Zbog toga su i Brent i WTI na putu da zabilježe svoj prvi tjedni pad, u posljednja tri tjedna, ocjenjuju analitičari, jer je geopolitička premija izgrađena na ovim strahovima, oslabila jer nije bilo prekida u opskrbi naftom izvan neposredne regije sukoba.

“Kao trgovac, morat ću reći da smo mi ovdje pomalo izvan naše lige – pokušavamo pripisati vrijednost geopolitici kada nikakva smislena opskrba nije prekinuta izvan Levanta”, rekao je Kelvin Yew, viši trgovac naftom u Ocean Leonid.

Analitičari Goldman Sachsa zadržali su svoju prognozu cijene nafte Brent za prvo tromjesečje 2024. godine na 95 dolara po barelu, ali su dodali da bi manji iranski izvoz mogao uzrokovati porast osnovnih cijena zapet posto. Cijene bi mogle skočiti 20 posto u manje vjerojatnom scenariju prekida trgovine kroz Hormuški tjesnac kojim prolazi 17 posto globalne proizvodnje nafte, rekli su u bilješci.

Dobrovoljna smanjenja opskrbe od strane Saudijske Arabije i Rusije, koja će biti na snazi ​​do kraja godine, zaoštravaju tržišta na globalnoj razini i podupiru cijene, upozoravaju analitičari za Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari