Na ZSE zvonili za ravnopravnost spolova: Čak 67 posto tvrtki na burzi nema ženu u upravi

Hina/ Lana Slivar Dominić
"Zazvoni za ravnopravnost spolova" na ZSE-u, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić i državna tajnica Ministarstva financija Tereza Rogić Lugarić, Foto: Hina/ Lana Slivar Dominić

Zagrebačka burza (ZSE) je tradicionalno, povodom Međunarodnog dana žena, trgovanje otvorila simboličkim zvukom burzovnog zvona, pri čemu je upozoreno da čak 67 posto kompanija izlistanih na burzi nema niti jednu ženu u upravi.

ZSE je jedna od sto burzi članica inicijative “Zazvoni za ravnopravnost spolova/Ring the Bell for Gender Equality”, kojoj je cilj skrenuti pozornost na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena.

Zvonom su zazvonili državna tajnica Ministarstva financija te izaslanica predsjednika Vlade Tereza Rogić Lugarić i predsjednica uprave ZSE-a Ivana Gažić, koja je istaknula da od 88 društava izlistanih na Burzi njih deset za čelnu osobu ima ženu, dok je do prije nekoliko godina to bio slučaj u samo četiri kompanije, prenosi Hina.

Tu se zaista vidi određeni napredak, međutim, upozorila je Gažić, čak 67 posto tvrtki koje su na Burzi nema niti jednu ženu u upravi, a njih 37 posto niti jednu ženu u nadzornom odboru.

Čelnica ZSE-a je istaknula da bi do kraja lipnja 2026., sukladno europskoj direktivi o ženama na vodećim pozicijama, nacionalnim zakonodavstvom trebale biti propisane kvote koje će jamčiti rodnu ravnopravnost u tvrtkama uvrštenima na Burzu.

Navela je primjer Norveške, koja je pitanje rodne ravnopravnosti u kompanijama riješila još prije 20 godina, tako da je svako društvo koje nije imalo dovoljan broj žena u upravama i nadzornim odborima jednostavno izbrisano iz sudskog registra.

Hina/ Lana Slivar Dominić
“Zazvoni za ravnopravnost spolova” na ZSE-u, Foto: Hina/ Lana Slivar Dominić

Cilj direktive je, piše na stranicama Europskog parlamenta, uvesti transparentno zapošljavanje u poduzećima kako bi do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimale žene.

Direktivu je naglasila i državna tajnica Tereza Rogić Lugarić, koja je iznijela podatke o društvima izlistanima na burzama u EU, pri čemu su na kraju 2022. godine samo 32 posto članova uprava činile žene, dok je svega osam posto žena bilo na čelu tih uprava.

Prisutan je i jaz u plaćama između muškaraca i žena, a ono što je možda malo i iznenađujuće jest da je on u Hrvatskoj nešto manji nego u EU. U Hrvatskoj su žene imale 11,2 posto manje plaće, dok je prosjek EU-a 13 posto, prema zadnjem istraživanju.

Zbog jaza u plaćama, žene su u većem riziku od siromaštva u starijoj dobi, s obzirom na to da su mirovine žena iznad 65 godina u 2018. u EU bile u prosjeku 28 posto niže od mirovina muškaraca.

Državna tajnica istaknula je i da žene češće nailaze na prepreke u napredovanju karijere. Tako, prema podacima iz 2022. godine, gotovo trećina žena u EU radi skraćeno, u odnosu na osam posto muškaraca, a i puno češće napuštaju posao kako bi se brinule o djeci ili o članovima obitelji.

10 Odgovora

  1. Nikad nisam vidio ženu da radi kao smetlarka, na održavanju cesta ili na siječi drva pa se ni jedna ne buni da ih treba biti više u tim sektorima. Samo za fine poslove je problem.

  2. Ljuta sam zbog ovakvih gluposti. Kakva ravnopravnost spolova, neka svatko radi ono za što je sposoban.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari