MZLZ očekuje povećanje broja putnika u ljetnoj sezoni

Pixabay.com
Zrakoplov, Foto: Pixabay.com

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u ljetnoj sezoni letenja, koja počinje u nedjelju 31. ožujka, očekuje nastavak rasta prometa uz povezanost sa 66 odredišta, priopćili su.

Croatia Airlines otvara tri nove linije iz Zagreba – za Stockholm, Berlin i Tiranu. Linije prema Stockholmu i Berlinu započinju 20. i 21. svibnja 2024., tri puta na tjedan. Pokretanje linije za Tiranu predviđeno je za 14. lipnja, dva puta tjedno. Sve nove linije bit će dostupne u razdoblju do 25. listopada.

Croatia Airlines će u ljetnom redu letenja izravno povezivati Zagreb s pet domaćih i 18 međunarodnih destinacija.

Ryanair je za ljetni red letenja u 2024. godini najavio otvaranje pet novih linija iz Zagreba – za Alicante, Gironu i Palmu de Mallorcu u Španjolskoj, Marseilles u Francuskoj i Pisu u Italiji. Ryanair započinje s tim operacijama od 31. ožujka i prometovat će dva puta tjedno, prenosi Hina. Planira 20 tjednih letova iz Zagreba tijekom 2024., čime će Zagreb povezivati s 30 odredišta i 105 dvosmjernih letova na tjednoj bazi.

Iberia je najavila nastavak prometovanja između Zagreba i Madrida već od kraja ožujka ove godine.

Niz drugih zrakoplovnih tvrtki je najavilo povećanje kapaciteta u Zagrebu, poput Turkish Airlinesa koji planira povećanje od četiri leta tjedno između Zagreba i Istanbula. Nizozemski KLM će letjeti između Zagreba i Amsterdama većim zrakoplovima, a francuski i njemački nacionalni prijevoznici Air France i Lufthansa planiraju značajno povećanje broja tjednih letova između Zagreba i Pariza, odnosno Münchena.

Pixabay.com
Avion Croatia Airlines-a, Foto: Pixabay.com

Zagreb očekuje i povećanje broja letova do Dubaija te Dohe. FlyDubai je najavio svakodnevne letove na liniji Zagreb – Dubai što je povećanje od dva leta tjedno, dok katarski nacionalni prijevoznik Qatar Airways od samog početka ljetnog reda letanja planira deset tjednih letova na liniji za Dohu.

Vraća se i izravna linija za Seoul nakon petogodišnje pauze, s novim prijevoznikom iz Južne Koreje, T’way Airom. T’Way Air će povezivati Seoul i Zagreb tri puta tjedno, od 16. svibnja do 26. listopada. Kanadski prijevoznik Air Transat najavio da će Zagreb i Toronto biti povezani izravnom linijom od početka svibnja do početka listopada, a u samoj špici sezone linija će prometovati četiri puta tjedno.

Tijekom zimskog reda letenja 2023./2024. MZLZ imala je 13 posto više putnika u odnosu na prošlu zimu, a u 2023. imali su povećanje od osam posto u odnosu na pretpandemijsko razdoblje. Iz MZLZ-a poručuju da je na te rezultate utjecao Ryanair, koji je tijekom zimske sezone povezivao Zagreb s 19 odredišta.

Grčki nacionalni avioprijevoznik Aegean je nakon četverogodišnje pauze ponovno pokrenuo zimske letove produljenjem svoje sezonske linije između Zagreba i Atene, a Turski niskotarifni avioprijevoznik Pegasus Airlines je u siječnju ove godine otvorio liniju iz Zagreba do zračne luke Sabiha Gökçen u Istanbulu, dva puta tjedno.

Trend rasta tijekom zimskog razdoblja podržali su i domaći zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines produljenjem linije između Zagreba i Mostara te tvrtke poput Lufthanse, Qatar Airwaysa, FlyDubaija i poljskog LOT-a koji su povećali svoje kapacitete češćim frekvencijama i uporabom većih zrakoplova.

Zrakoplovne kompanije Turkish Airlines, Air Serbia i KLM su nadmašile rezultate razine pretpandemijskog prometa u ukupnom kapacitetu, povećavši broj sjedala prema Zagrebu za više od 50 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari