MMF: Kriza s nekretninama u Kini – jedan od najvećih rizika za globalni rast

pixabay.com
Šangaj, Kina Foto: Pixabay.com

U svojim Svjetskim gospodarskim izgledima Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio prognozu rasta Kine za ovu godinu na pet posto, sa prvotnih 5,2 posto koliko je iznosila procjena u travnju i upozorio da bi se kriza u sektoru nekretnina mogla produbiti.

Predviđa se, piše Reuters, i usporavanje rasta na 4,2 posto, tijekom sljedeće godine. Inflacija se zaustavlja, a njezino produbljivanje krize nekretnina identificirano je kao jedan od najvećih rizika za globalni rast tijekom sastanka MMF-a i Svjetske banke koji je održan u Marrakechu od 9. do 15. listopada.

Podaci su pokazali i da je potrošačka inflacija u Kini u rujnu ostala nepromijenjena, izostavši predviđanja o porastu od 0,2 posto, naglašavajući deflacijski pritisak s kojim se Kina suočava čak i dok se mnoge druge zemlje bore s previsokom inflacijom.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo u središtu je pozornosti kao zemlja na rubu “japanizacije”, izraza koji opisuje petnaestogodišnje razdoblje niskog rasta i deflacije u Japanu, nakon „pucanja balona“ sa cijenama imovine u kasnim 1990-ima.

Hiroshi Watanabe, bivši glavni japanski diplomat za valutu, prisjeća se kako su kineski kreatori politike proučavali načine kako spriječiti „pucanje balona“ imovine u japanskom stilu koji je doveo do produljene deflacije i ekonomske stagnacije – sve do otprilike 2015. godine.

“Onda su prestali. U proteklih sedam do osam godina, čini se da ignoriraju sve što su naučili”, rekao je Watanabe, koji održava bliske veze s kreatorima politike na vlasti. “Pod Xijevom administracijom Kina je vjerojatno skrenula pozornost s ekonomije”, rekao je Watanabe za Reuters. Sada Kina možda plaća cijenu.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Neki japanski kreatori politike izražavaju zabrinutost djelomično jer će produženi pad u najvećem japanskom trgovinskom partneru zadati veliki udarac njihovom gospodarstvu koje se oslanja na izvoz.

“Ono što se brzo pojavljuje je rizik da Kina sklizne u deflaciju ili „japanizaciju“ njezina gospodarstva”, rekao je u četvrtak član uprave Bank of Japan (BOJ) Asahi Noguchi.

“Još nije jasno ide li Kina prema situaciji sličnoj Japanu. Ali istina je da kineski sektor nekretnina – okosnica njezina gospodarstva – pada, gubitak radnih mjesta među mladima raste, a inflacija slabi”, rekao je Noguchi, prenosi Reuters.

Tijekom svog deflacijskog razdoblja od 1998. do 2013. godine, Japan je zabilježio pad osnovnih potrošačkih cijena za 0,2 posto u prosjeku, jer je pad cijena nekretnina pogodio bilance banaka i smanjio ulaganja.

Postoje i razlike između onoga što se događa u Kini i iskustva Japana. Kao prvo, stres kineske bilance stanja i višak duga ograničeni su na sektor nekretnina, osobito među problematičnim developerima i lokalnim pokrajinama. To je u suprotnosti s Japanom, gdje je pad cijena nekretnina ostavio banke diljem zemlje s ogromnom hrpom loših zajmova, uzrokujući opsežnu kreditnu krizu koja je produžila gospodarsku krizu.

MMF za sada ne vidi veliki rizik da Kina sklizne u deflaciju s inflacijom koja se ubrzava, uz podršku oporavka potražnje, rekao je Krishna Srinivasan, direktor Odjela zajmodavca za Aziju i Pacifik, na brifingu u petak.

No, pozvao je Peking da poduzme mjere, poput potpore restrukturiranju posrnulih developera i pružanja smjernica lokalnim pokrajinama, kako bi se izbjeglo širenje problema.

“Općenito, vjerujemo da Kina može izbjeći produljeno razdoblje rasta ispod vrijednosti s pravom politikom”, rekao je Srinivasan, upitan o šansi za “japanizaciju” u Kini. “Poanta koju pokušavamo istaknuti jest da je važno odmah se pozabaviti krizom nekretnina, kako ne bi postala veći problem”, rekao je Srinivasan.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari